Hotelaanbiedingen Blog
welke-leuke-dingen-kun-je-doen-in-antwerpen-bekijk-onze-top-10

Welke leuke dingen kun je doen in Antwerpen? Bekijk onze top 10

Op minder dan een uur rijden van Breda, Tilburg en Bergen op Zoom ligt de grootste stad van Vlaanderen: Antwerpen. Het ritje naar Antwerpen is misschien niet lang, maar als je in de stad aankomt bestaat er geen twijfel over dat je de grens over bent.  Alles aan deze stad voelt Belgisch en ‘buitenlands’; van de sfeervolle straten en pleinen tot aan de dikke vlaamse frieten. Het is niet gek dat deze Vlaamse stad jaarlijks duizenden Nederlandse bezoekers trekt en een van de meest populaire steden van België is. Antwerpen is dé stad voor een gezellig weekendje weg over de grens zonder daarvoor te ver te hoeven reizen. 

Een prachtige stad met een rijke geschiedenis

Antwerpen groeide niet voor niets uit tot de bruisende stad die hij vandaag de dag is. Dit heeft hij te danken aan zijn ligging aan de Schelde. De eeuwenoude geschiedenis van de stad laat zien hoe Antwerpen uitgroeide tot een van de belangrijkste handelssteden van europa. De overblijfselen dan de enorme rijkdom uit de jaren 1500 en daarna is nog goed zichtbaar in het straatbeeld.

Tips voor een weekendje weg in Antwerpen

De letterlijk rijke historie van de stad en de architectuur zijn niet de enige dingen waarvoor men Antwerpen bezoekt tijdens een dagje uit of weekendje weg. De stad heeft genoeg te zien en te doen om je aan het einde van de dag moe en voldaan in je hotelbed te laten ploffen. Hieronder hebben we de 10 leukste dingen om te doen in Antwerpen voor je op een rij gezet. De eerste to-do’s en to-see’s uit dit rijtje zijn voor de hand liggend en soms zelfs niet te missen en de laatsten zijn iets minder voor de hand liggend maar niet minder de moeite waard. 

1. Met de trein naar Antwerpen: bekijk Centraal Station

Zoals al benoemd ligt Antwerpen op een steenworp van de Nederlandse grens. Een autorit is, afhankelijk van je vandaan komt, geen lange zit. Al ligt het er natuurlijk ook aan hoe makkelijk en snel je een parkeerplek kunt vinden in deze drukke stad. Dit is niet altijd een pretje. Het is dan ook aan te raden om met de trein naar Antwerpen te reizen. Dat je dan geen parkeerplek hoeft te vinden is een leuke bijkomstigheid. Waarvoor je eigenlijk echt met de trein naar deze Vlaamse stad wilt reizen is om Antwerpen Centraal te bewonderen. 

Antwerpen Centraal is een van de mooiste, en al dan niet het mooiste, treinstation ter wereld. Het station dat ook wel Middenstatie wordt genoemd (het middenstation) of Spoorwegkathedraal werd voor het eerst in gebruik genomen in 1905. Vandaag de dag is hetzelfde station vol in gebruik maar wordt het ook volop bezocht vanwege zijn prachtige architectuur. Zowel van binnen als buiten is het Centraal Station een bijzonder monumentaal bouwwerk waarvoor je graag met de trein naar Antwerpen reist. Al kun je er natuurlijk ook naartoe lopen als je niet via het spoor bent aangekomen.

2. Ga op zoek naar schitterende diamanten in de Diamantwijk

Wanneer je Antwerpen Centraal Station uitwandelt loop je direct de Diamantwijk in. Deze wijk, ook bekend als de diamantbuurt of het diamantkwartier, is het walhalla voor diamantliefhebbers. Om hier diamanten te kopen moet je met een aardige portemonnee naar Antwerpen zijn afgereisd, maar alleen door de bijzondere wijk rondwandelen en kijken is ook al een leuke ervaring.

Al meer dan 500 jaar is Antwerpen de diamanthoofdstad van de wereld. Wist je dat een verbluffende 80 procent van alle diamanten ter wereld Antwerpen passeert? En dat terwijl de wijk maar een vierkante meter groot is. Heb je zelf een sieraad met diamanten in huis dan is de kans dus enorm groot dat die diamanten ooit in deze wijk zijn geweest. In diamantwijk slijpen, polijsten en verkopen diamantairs hun diamanten. Daarnaast zijn er ontelbaar veel juweliers in de wijk gevestigd die deze diamanten in juwelen verwerken.

3. Winkelen in de grootste en drukste winkelstraat van Antwerpen: de Meir

Wie van winkelen houdt is in Antwerpen aan het juiste adres. De drukste en grootste winkelstraat van de stad is de Meir; door de hoge huur zijn hier alle grote en bekende winkelketens gevestigd. Dit zijn veel winkels die ook gevestigd zijn in de grote Nederlandse steden, maar er zitten ook een aantal Belgische andere internationale winkels tussen. Het is makkelijk om urenlang in deze straat, en dan bedoelen we eigenlijk in de winkels, te verdwalen. En hij is misschien wat verstopt, maar vergeet niet een bij de Stadsfeestzaal naar binnen te lopen. De buitenkant van dit winkelcentrum is namelijk wat bescheidener dan de glorieuze binnenkant van het monument.

Is de Meir wat te druk voor je? Duik dan in een van de vele kleine winkelstraatjes in de modewijk, de Kammenstraat, Nationalestraat, Kloosterstraat. Schuttershofstraat en de Steenhouwerstraat. Daar kun je naar hartelust shoppen in boetiekjes, vintage- en design winkels. 

4. Bewonder de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De imposante 123-meter hoge toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is al van ver buiten Antwerpen zichtbaar. Deze kerktoren prijs met de titel ‘hoogste kerktoren van de Benelux’. De toren is onderdeel van een van de meest bekende bezienswaardigheden in Antwerpen: de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De geschiedenis van deze prachtige kathedraal gaat terug naar de 14e eeuw en is door de jaren heen meerdere keren opnieuw ingericht. Daardoor zijn er elementen te zien uit de gotiek, barok, rococo, renaissance en neo gotiek. Dit maakt de kerk nog unieker. 

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is niet te missen tijdens een dagje uit of weekendje weg in Antwerpen. Een kijkje nemen aan de binnenkant van de kathedraal is niet gratis maar is het geld zeker waard. In de kathedraal hangen namelijk vier werken van de wereldberoemde schilder Peter Paul Rubens uit de 17e eeuw. Wil je deze met je eigen ogen bewonderen? Houd dan wel in de gaten wat de bezoekuren zijn op de website van de kathedraal aangezien hij ook nog steeds als kerk wordt gebruikt.

5. Wandel over de imposante Grote Markt

Niet ver van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, in het hart van het historische stadscentrum, ligt de Grote Markt. Dit plein is al sinds het einde van de middeleeuwen het bruisende centrum van Antwerpen. In de 14e eeuw deden Engelse kooplieden zaken op het plein met Spanjaarden, Italianen, handelaren uit Noord-Duitse Hanzesteden, Vlamingers en meer. Die handel beleefde aan het einde van de 15e eeuw zijn hoogtijdagen. 

Vandaag de dag tref je geen Engelse en Italiaanse handelaren meer aan op de Grote Markt maar kun je er vanaf het terras genieten van de statige monumentale gebouwen en de statige Brabo fontein. Het meest opvallende gebouw op de Grote Markt is het enorme Stadhuis. Dit monumentale pand werd in de 16e eeuw in renaissancestijl gebouwd. Door de Vlaamse en Italiaanse invloeden in de architectuur is het onmiskenbaar dat je een weekendje weg bent in het buitenland.

6. Voor de geschiedenis- en kunstliefhebber: Rubenshuis

Wellicht de meest bekende Antwerpenaar tot op heden is Peter Paul Rubens. Precies, de kunstenaar die ook de werken die in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te bewonderen zijn heeft gemaakt. De Vlaamse kunstenaar werd geboren in Siegen in Duitsland maar woonde een groot deel van zijn leven (tot het einde) in Antwerpen. Het huis waarin Rubens als zakenman, familieman, artiest en kunstverzamelaar woonde is tegenwoordig te bezoeken als museum: het Rubenshuis.

Het oude woonhuis van Rubens is niet zomaar een stulpje in de stad; het is een waar stadspaleis in hartje Antwerpen. Je houdt het haast niet voor mogelijk dat dit kleine stadspaleis inclusief prachtige tuin op steenworp afstand van de drukke winkelstraat de Meir ligt.  Dit museum heeft een indrukwekkende collectie van zijn werk en laat daarnaast zien hoe de veelzijdige kunstenaar leefde en te werk ging als kunstenaar, wetenschapper, diplomaat, architect, echtgenoot en vader. 

7. Plof neer op het panoramaterras van het Museum aan de Stroom (MAS)

Er zijn niet veel plekken in Antwerpen vanwaar je een echt goed uitzicht over de historische stad en de haven hebt. De beste plek voor het beste uitzicht is het panoramaterras van het Museum aan de Stroom. Wie geen last heeft van hoogtevrees kan vanaf de tiende verdieping van dit museum genieten van een 360-graden uitzicht over Antwerpen en haar haven. 

Om op het dakterras te geraken moet je eerst naar binnen in het Museum aan de Stroom. Dit opvallende museum staat tussen de oude dokken middenin de wijk ‘Het Eilandje’. Deze wijk is in de laatste jaren steeds levendiger geworden dankzij een veeltal aal leuke cafeetjes, restaurants en bijzondere winkeltjes. Het MAS zelf is niet te missen; het is moderne een zestig meter hoge rode toren in het oude grijze havengebied. 

Op weg naar de 10e verdieping van dit museum kun je al van het uitzicht genieten maar het beste uitzicht krijg je vanaf het panoramaterras. Dit terras geeft een goed uitzicht over de wijk Eilandje, over de Schelde en over de wereldberoemde haven van Antwerpen. Om het terras te bezoeken hoef je overigens geen kaartje voor het museum te kopen; de toegang is gratis. 

8. Verken Antwerpen op de fiets

Wij Nederlanders houden van fietsen. Gelukkig is Antwerpen net als Nederlandse steden zo plat als een dubbeltje. Daardoor kun je de stad perfect met de fiets verkennen. Op een tweewieler zie je namelijk net wat meer dan wanneer je alles te voet doet. Om dat te doen hoef je niet een fiets op de fietsdrager van je auto te binden of met een fiets de trein in te stappen. In Antwerpen kun je namelijk via het project ‘Velo Antwerpen’ een fiets huren. Of eigenlijk delen. 

Gebruik te maken van Velo is simpel als je een smartphone bij je hebt. Je maakt makkelijk een dag- of weekpas welke je toegang geeft tot 4000 fietsen verspreid over de hele stad. Lees hier meer over hoe Velo werkt. Heb je een fiets te pakken? Dan doorkruis je de hele stad en zie je alle hoogtepunten met gemak in een dag. Al hangt dat natuurlijk altijd af van hoe lang je in dat ene gezellige koffietentje of leuke biercafé blijft hangen. 

9. Ontdek street art van lokale artiesten in de stad

Je kunt in het Rubenshuis de eeuwenoude werken van Paul Peter Rubens bewonderen. Om kunst te zien hoef je in de grootste Vlaamse stad echter helemaal geen museum in te duiken. Kunst van lokale artiesten zie je er namelijk gewoon op straat in het openluchtmuseum dat Antwerpen heet. Tenminste als je weet waar je moet kijken. 

Gelukkig biedt het internet hulp in de vorm van Street Art Antwerp. Op deze website is op een kaart weergegeven waar je de mooiste muurschilderingen en graffiti in de stad kunt vinden. Dat zijn niet zomaar wat krabbeltjes maar de meest onwerkelijke, kleurrijke, grote en gedetailleerde kunstwerken. Antwerpen noemt zichzelf met recht de street art stad van België. 

10. Ga op zoek naar de beste chocola, Vlaamse frieten en Belgisch bier

Onze zuiderburen weten wel wat bourgondisch leven is. Aan gezellige cafés en restaurants is er in Antwerpen dan ook geen gebrek. Een bezoek aan deze stad is dan ook de uitgelezen gelegenheid om jezelf even goed te verwennen met lekker eten en drinken en lokale lekkernijen. België staat natuurlijk bekend om zijn goede chocola, lekkere biertjes en Vlaamse frieten. Ga daarom tijdens je bezoek aan Antwerpen op zoek naar het beste van het beste Belgische bier, de lekkerste chocola en de dikste Vlaamse frieten.

Voor chocola kun je onder andere terecht bij Chocolate Nation. Dit is een paradijs voor wie van het bruine goud houdt. Chocolate Nation bevindt zich recht tegenover het Centraal Station en is een interactief museum waar je alles te weten kunt komen over bekende Belgische chocolademakers. Daarnaast kun je er natuurlijk ook chocolade proeven. En laten we eerlijk zijn: dat is hetgeen waarvoor je het museum echt bezoekt. 

De meningen zijn verdeeld over waar je de beste Vlaamse friet kunt eten in de stad. Een van de beste plekken is de Frieterij. Deze frietbakker is gevestigd aan de Boomgaardstraat en maakt zijn frieten in huis, van aardappel tot vettig goudgele snack. Iets dat goed bij deze snack smaakt is een glas met bier. Ook daarvoor kun je op ontelbaar veel plekken terecht, maar een echte must-see is een café genaamd ‘Kulminator’. Dit café werd eerder uitgeroepen tot beste biercafé ter wereld (!) en heeft een keuze uit meer dan 800 bieren. Proost op een geslaagd weekend in Antwerpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen