Hotelaanbiedingen Blog
top-10-leukste-attractieparken-en-pretparken-in-nederland

Top 10 leukste Attractieparken en pretparken in Nederland

Een bezoek aan een attractiepark en pretpark is een leuk en avontuurlijk uitje. Niet alleen voor jong, maar ook voor oud. Al ligt dat natuurlijk wel een beetje aan welk pretpark je bezoekt. Gelukkig heeft Nederland een groot aantal attractieparken en pretparken om uit te kiezen. Daarom is een top 10 leukste attractieparken en pretparken in Nederland zo samengesteld. Sommige attractieparken zijn bedoeld voor de allerkleinsten, en sommige voor wat oudere kinderen en ook voor volwassenen. Hieronder staan tien veel bezochte pretparken in Nederland die garant staan voor een geslaagde dag. Staan er pretparken tussen die je nog niet hebt bezocht? Dan kun je die snel aan je lijstje toevoegen. 

top-10-leukste-attractieparken-en-pretparken-in-nederland
Kniesoor de babbelboom in pretpark de Efteling

Efteling – Kaatsheuvel

We trappen dit lijstje af met het bekendste en meest bezochte pretpark in Nederland: de Efteling. Dit magische pretpark in Noord-Brabant wordt het hele jaar door volop bezocht. En daar is alle reden toe. Het park is het grootste en oudste themapark van de Benelux en is voor zowel jong als oud vermakelijk. 

Het populaire pretpark heeft veel bekende attracties. Denk bijvoorbeeld aan de Vliegende Hollander,  de houten achtbaan genaamd ‘Joris de Draak’, De overdekte achtbaan ‘Vogel Rok’ en natuurlijk de iconische Droomvlucht.  De Efteling is gebouwd in het ‘Sprookjesbos’. Wie het niet zo heeft met achtbanen en andere attracties kan lekker door het bos dwalen.  Dit bos werd in 1952 ontworpen en biedt na al die jaren nog steeds huis aan Doornroosje, Sneeuwwitje, en de Kikkerkoning. Dit is een leuke attractie waar ook de allerkleinsten plezier aan beleven. 

Het Sprookjesbos in de Efteling biedt zowel in de zomer als in de herfst en winter een prachtig decor voor het pretpark. Zo kleuren de bladeren van het bos in de herfst oranje wat het bos extra magisch doet lijken. In de winter wordt het hele park omgetoverd tot winter wonderland onder de naam ‘Winter Efteling’. Het park is dus in alle seizoenen geopend waardoor het een goed dag uitje is tijdens een weekendje weg in Noord-Brabant. Benieuwd naar goedkope overnachtingen in de buurt van de Efteling? Bekijk speciale Efteling arrangementen welke sprookjesachtige aanbiedingen er te vinden zijn. Dat is altijd mooi meegenomen want een bezoek aan de Efteling zelf is bepaald niet goedkoop.

top-10-leukste-attractieparken-en-pretparken-in-nederland
Solaris Toverland Sevenum Foto van beeldbank Toverland.com

Toverland – Sevenum

Ben je een weekendje weg of dagje uit in Limburg en heb je jonge kinderen mee? Dan tover je gegarandeerd een lach op het gezicht van de kinderen met een bezoek aan Toverland. En trouwens ook op je eigen gezicht. Toverland klinkt misschien als een pretpark dat alleen leuk is voor kinderen, maar dat is zeker niet het geval. Nu het pretpark naast binnen ook buiten attracties heeft gebouwd is het een leuk park voor de hele familie. 

Het attractiepark bestaat uit twee gedeelten: het deel binnen is voornamelijk bedoeld voor de jongere bezoekers. De attracties buiten zijn ook leuk voor de wat oudere kinderen en misschien ook voor jou zelf. Het heeft een aantal unieke attracties die je nergens anders vindt. Neem bijvoorbeeld Troy: dis is de langste, hoogste en snelste houten achtbaan van de Benelux. Is deze niet spannend genoeg voor je? Stap dan in de Fénix. Dit is een achtbaan waarbij je naast de rails hangt. In deze achtbaan lijkt het dus alsof je met 95 kilometer per uur door de lucht wordt geslingerd. Lijkt je dit wel wat? Dan kun je een bezoekje aan Toverland in Sevenum overwegen. 

top-10-leukste-attractieparken-en-pretparken-in-nederland
Euwig brandende kaars attractiepark Duinrell. Foto: Beeldbank Duinrell

Duinrell – Wassenaar

Duinrell is een van de meest populaire attractieparken in Nederland met een jaarlijks bezoekersaantal dat boven een miljoen ligt. Dat is veel, al helemaal als je bedenkt dat het pretpark bij lange na niet zo groot is als de meeste pretparken in dit rijtje. Toch is het een favoriet bij jong en oud. Dat komt doordat het park over een enorm zwembad beschikt; het zogenaamde Tikibad. Duinrell is daardoor leuk voor wie van achtbanen én waterpret houdt. Vergeet zeker niet je zwemkleding mee te nemen als je naar Duinrell gaat want dit park is met 21 glijbanen het grootste glijbanenpark van de Benelux. Daar wil je er toch zeker minimaal een handjevol van uitproberen?!

Dit pretpark in Wassenaar heeft een bungalowpark op het terrein. Daar kun je een huisje huren om de pret nog wat op te rekken. We kunnen ons echter voorstellen dat je liever in Den Haag of aan het strand bij Scheveningen overnacht. In dat geval zijn er gelukkig veel goedkope hotelovernachtingen en aanbiedingen te vinden in deze steden. Zo kun je je overdag uitleven en uitputten in het leuke familiepark, maar kun je ‘s avonds rustig bijkomen in een accommodatie dichtbij het strand. 

top-10-leukste-attractieparken-en-pretparken-in-nederland
Attractie in pretpark Julianatoren. Foto: Beeldank Julianatoren

Julianatoren – Apeldoorn

Ook in het oosten van het land ligt een attractiepark die de moeite waard is voor een dagje uit: Julianatoren. Tenminste, als je jonge kinderen hebt. Dit park is namelijk super leuk om te bezoeken met kinderen van ongeveer drie tot tien jaar. Doordat dit park niet zo groot is is het lekker overzichtelijk. Je kunt er goed rondlopen om alle speeltoestellen, attracties en voorstellingen te bekijken en uit te proberen. Julianatoren is goed ingericht voor de kleinsten waardoor het vaak als leukste pretpark in Nederland voor jonge kinderen wordt getipt.

Wat je kunt verwachten van Julianatoren? Als je het park inloopt dan zie je als een van de eerste attracties het Dinobos. Rij door een prehistorisch landschap in een Flintstone-achtig autootje. Het schijnt vooral in de ochtend nogal druk te zijn bij deze attractie dus je kunt hem het beste overslaan om het later op de dag nog eens te proberen. Loop bijvoorbeeld eerst juist naar achterin het park waar jij en de kinderen (of de kinderen alleen)  een ‘vlucht’ in een helikoptertje kunnen maken. Wil je even ontsnappen aan de drukte? Plof dan neer in het picknickbos waar jullie van een welverdiende lunch kunnen genieten.

Walibi Holland – Biddinghuizen

Wie van achtbanen houdt en een sterke maag heeft kan het beste naar het pretpark Walibi gaan. Dit park is ingedeeld in verschillende thema zones en tientallen spectaculaire attracties. De een nog hoger, steiler en sneller dan de ander. Een ding is zeker: tijdens een bezoekje aan Walibi racet je hartslag door het dak en verlies je meerdere keren de oriëntatie over wat boven en onder is. Dit pretpark is hét pretpark voor wie een adrenaline kick zoekt. 

Betekent dit dat Walibi alleen geschikt is voor oudere kinderen en (jong)volwassenen? Nee hoor. Het pretpark heeft ook meerdere attracties die leuk zijn voor jongere kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een reuzenrad, zweefmolen, een wildwaterbaan, draaiende hoeden en meer. Toch kenmerkt dit pretpark zich door de sensationele achtbanen. De opvallendste achtbanen zijn misschien wel De Condor, waarin de wagentjes onder de baan hangen, en de Goliath, waarin je met 106 kilometer per uur 46 meter steil naar beneden racet. Precies, voor de echte waaghalzen dus.

Attractiepark Slagharen – Slagharen

Attractiepark is in de laatste jaren een van de meest populaire pretparken in Nederland geworden. Dit is een pretpark dat zich goed leent voor een dagje uit met het hele gezin. Het park heeft namelijk veel verschillende attracties die zowel leuk zijn voor jong als oud. Misschien heb je zelf jeugdherinneringen aan Ponypark Slagharen. Dit attractie- en vakantiepark bestaat dus nog steeds, al heeft het door de jaren heen natuurlijk een aardige metamorfose gekregen. Een metamorfose die heel goed is uitgepakt.

Als je het attractiepark binnenloopt dan beland je direct in een andere wereld. Om precies te zijn: het wilde westen. Dit thema komt terug in het hele park waarin alle om cowboys en indianen draait. Je vindt geen pony’s meer in het attractiepark Slagharen; in plaats daarvan zijn er veel verschillende leuke attracties waarin je een ritje kunt maken. Een van de leuke dingen aan Attractiepark Slagharen dat er naast attracties ook verschillende shows te zien zijn. Laat je verrassen door de American Circus Show met spectaculaire stunts en magische trucs of bekijk de Randy & Rosie show waarin de mascottes van het park een hoofdrol spelen. Het is trouwens ook verstandig om zwemkleding mee te nemen als je naar dit attractiepark gaat. Het heeft namelijk ook een mooi waterpark, genaamd Aqua Mexicana, die goed is voor uren waterpret met het hele gezin. 

Avonturenpark Hellendoorn – Hellendoorn

Een dagje uit of weekendje weg kan altijd wel wat avontuur gebruiken. Dit avontuur vind je in Avonturenpark Hellendoorn. Avonturenpark Hellendoorn is een van de leukste pretparken voor de kleintjes onder ons en iets oudere kinderen. Dit is niet het pretpark voor wie in ontelbaar veel achtbanen wil, maar is waarschijnlijk wel het pretpark waar kinderen voor het eerst ‘’-over-de-kop’’ gaan. Misschien heb je die herinnering aan dit park zelf ook. Voor deze nostalgie is Avonturenpark Hellendoorn zeker een bezoekje waard. Ben je ‘vroeger’ zelf nooit in het park geweest? Dan is het alsnog leuk om het park met de kinderen te bezoeken voor een lekker dagje uit. 

Dit pretpark in het oosten van Nederland is niet zo goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar dat is geen probleem voor wie uit het oosten komt of een weekendje weg is in de regio. Hellendoorn ligt overigens op slechts een half uurtje rijden vanaf Attractiepark Slagharen. Aan vermaak dus zeker geen gebrek in het oosten van ons land! De (letterlijke) hoogtepunten van dit pretpark zijn de achtbanen genaamd ‘Rioolrat’ en ‘Tornado’. Is dit net iets te spannend? Dan zijn er genoeg opties waarbij je met beide voeten dicht bij de grond blijft zoals de lasergame en verschillende waterattracties. Ook voor de echte kleintjes is er genoeg te doen in Avonturenpark Hellendoorn. Denk bijvoorbeeld aan glijbanen, vliegende olifanten en een grote speeltuin. 

Familiepark Drievliet – Rijswijk / Den Haag

Het Familiepark Drievliet is een leuk uitje tijdens een weekendje weg in Den Haag en omgeving. Vooral als je met het hele gezin (en jonge kinderen) op stap bent. Vooral jonge kinderen kunnen zich hier namelijk urenlang vermaken in de leukste attracties en op de leukste speeltoestellen. Vrijwel alle attracties in dit park zijn geschikt voor kinderen van iedere leeftijd. Denk dan niet aan de meest spectaculaire en zinderende attracties, al heeft het park wel twee achtbanen waarvan er een over de kop gaat. Oké, dat is toch best wel spannend!

De meeste attracties in Drievliet zijn echter geschikt voor het hele gezin: van de jongsten tot aan de oudsten. Ja, zelfs opa en oma kunnen prima mee in het reuzenrad, de zweefmolen of de ronddraaiende theekopjes. Ben je nog op zoek naar een leuk pretpark in de buurt van Den Haag om je kinderen mee naartoe te nemen? Dan is Drievliet zeker een goede optie. Na het spelen in de speeltuinen, botsen in botsauto’s en glijden in de waterattractie gaat iedereen aan het einde van de dag gegarandeerd blij en lekker slaperig weer terug naar huis.

top-10-leukste-attractieparken-en-pretparken-in-nederland
Madurodam foto: beeldbank Madurodam

Madurodam – Scheveningen

Madurodam is een vreemde eend in dit rijtje. Het is een park als geen andere in Nederland. Het staat niet vol met achtbanen en andere spannende attracties. Dit pretpark staat daarentegen vol met bekende Nederlandse bezienswaardigheden, maar dan in het piepklein. Als je door het park loopt kom je ongetwijfeld veel bekende bouwwerken tegen. Denk bijvoorbeeld aan de binnenstad van Amsterdam met het Paleis op de Dam, het Nationaal Monument en het Rijksmuseum. Ook Rotterdam is vertegenwoordigd in Madurodam. Zo is er bijvoorbeeld een kleine Erasmusbrug en Euromast te bewonderen. Daarnaast kun je zelf in de Rotterdamse haven helpen vrachtschepen in te laden middels een interactief spel. Vergeet alleen niet je bril mee te nemen als je naar Madurodam gaat want de miniatuurstad is dus gebouwd op een schaal van 1 op 25. 

Voorheen was Madurodam vooral een groot park met veel kleine bouwwerken en beeldjes. Dat is anno 2020 niet meer het geval. Het park heeft inmiddels ook een aantal attracties. Doordat het park een stuk interactiever is geworden is het ook zeker goed vermaak voor (jonge) kinderen. Een uitstapje naar Madurodam laat zich goed combineren met een weekendje weg in Den Haag of Scheveningen. Bekijk daarom hier welke goedkope overnachtingen je er in de buurt kunt boeken voor een heerlijk speels én ontspannen weekendje weg.

Speelland Beekse Bergen – Hilvarenbeek

Je kent Beekse Bergen waarschijnlijk als safaripark, maar wist je dat er ook zoiets bestaat als Speelland Beekse Bergen? Dit is een echte aanrader voor wie een dagje uit of weekendje weg gaat met het hele gezin. Dat komt doordat er genoeg te doen is voor kinderen en ook ouders hier even een beetje tot rust kunnen komen. Terwijl je kind over de buggybaan en stormbaan racet, op trampolines sprint, en in de speeltuin speelt kunnen ouders namelijk lekker relaxen op het strand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen