Hotelaanbiedingen Blog
ontdek-deze-bezienswaardigheden-in-eifel-net-over-de-duitse-grens

Ontdek deze bezienswaardigheden in Eifel net over de Duitse grens

Tussen de Rijn, de Ahr en de Moezel, niet ver van de Duitse grens, ligt een prachtig Duits gebied: de Eifel. De Eifel is een plateau dat in het verlengde ligt van de Belgische Ardennen en bevindt zich in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz. Het gebied dat zo’n 5300 vierkante kilometer groot is kent de meest groene landschappen, ongerepte natuur, betoverende kastelen en sprookjesachtige dorpjes. Dit gebied staat synoniem met geschiedenis, geografie, natuur en cultuur. Daardoor is de Eifel een geliefde locatie voor een weekendje weg of een vakantie bij onze oosterburen. 

De Eifel’s eeuwenoude natuur

Het landschap van de Eifel bleef eeuwenlang onaangeraakt en onaangetast. Deze weelderige natuur is niet te vergelijken met andere plekken in Duitsland. De Eifel heeft zijn wilde natuur namelijk te danken aan zijn vulkanische bodem en vulkaanuitbarstingen zo’n 10.000 jaar geleden. Ja, dat lees je goed! Wie aan Duitsland denkt ziet waarschijnlijk alles behalve een vulkanisch landschap voor zich, maar dat is het wel degelijk. 

Of je nou houdt van lange wandelingen langs cliffs, watervallen en meertjes, of liever met een boek en een wijntje in je hand aan de Moezel zit: De Eifel heeft iets voor iedereen. Je kunt er terecht om een weekendje heerlijk te ontspannen, om op te gaan in de natuur, om cultuur te snuiven, om lekker te eten en drinken maar ook voor de nodige portie inspanning en avontuur. Deze bezienswaardigheden wil je tijdens je bezoek aan de Eifel in ieder geval niet missen. 

Dwaal door het sprookjesachtige Monschau

Een van de meest geliefde dorpje en absoluut het meest bezochte plaatsje in de Eifel is Monschau. Maar laat je niet afschrikken door de populariteit en mogelijke drukte in dit plaatsje. Wie Monschau bezoekt begrijpt namelijk direct waarom het plaatsje met zo’n 14.000 vaste inwoners jaarlijks zo’n 2 miljoen bezoekers trekt.

Monschau is een klein historisch plaatsje gelegen in de heuvels van de Noord Eifel en midden in het natuurpark De Hoge Venen-Eifel. Het plaatsje vindt zijn oorsprong rond het jaar 1195 en ziet er vrijwel hetzelfde uit als driehonderd jaar geleden. Tenminste, als je de restaurants, hotels, cafeetjes en souvenirwinkeltjes even wegdenkt. 

Tijdens een bezoek aan Monschau voelt het even alsof je in een tijdmachine bent gestapt. Het middeleeuwse stadsbeeld is namelijk ook in de 21e eeuw nog duidelijk zichtbaar. Het kleine plaatsje barst van de meest idyllische vakwerkhuisjes, nauwe steegjes en oude muren. Wandel over de oude kinderkopjes en verken dit bijzondere plaatsje dat met recht de ‘parel van de Eifel’ wordt genoemd.

Een verhaal over de oude Romeinen: UNESCO Werelderfgoed Porta Nigra 

Aan historie geen gebrek in de Eifel. De natuur in de regio is door de jaren heen perfect bewaard gebleven, maar ook de vele historische bouwwerken en monumenten lijken haast ongeschonden. De verschillende plaatsjes en monumenten in de regio vertellen eeuwenoude verhalen over de tijd waarin ze werden gebouwd en over hun inwoners en bewoners. In Trier staat een bouwwerk dat een verhaal vertelt over de Romeinse tijd, genaamd de ‘Porta Nigra’.

De Porta Nigra dateert uit het jaar 180 na Christus en is de best bewaard gebleven Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen. Dit bouwwerk, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, is gemaakt van enorme stenen blokken. Als je naar de Porta Nigra kijkt vraag je je af hoe het mogelijk is dat men die blokken in die tijd op maat gesneden en gestapeld kreeg. Dankzij een multimediagids die je gratis op je smartphone kunt openen als je de poort bezoekt kun je ter plekke meer te weten komen over het historische bouwwerk en worden deze vragen misschien wel beantwoord. En maak, als je dan toch in Trier bent, ook even een stadswandeling door de sfeervolle oude binnenstad. 

Cultuur snuiven in het historische Bad Münstereifel

Monschau is niet het enige middeleeuwse stadje in de Eifel. Er zijn er nog veel meer. Bad Münstereifel is nog zo’n parel die een bezoek waard is. Dit stadje is een slag kleiner dan Monschau maar barst net als Monschau van de oude idyllische huisjes en monumenten. De geschiedenis van Münstereifel gaat terug naar het jaar 830 met de stichting van een klooster. Dit klooster werd door de jaren heen een bedevaartsoord en kerkelijk middelpunt van de regio.  

Naast de prachtige geconserveerde binnenstad en de vrijwel geheel intacte oude stadsmuur heeft Bad Münstereifel nog veel meer te bieden. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de 12e eeuwse Romaanse kloosterkerk van Sint Chrysanthus en Daria, aan het Romaanse huis uit 1167 en aan een van de oudste stenen huizen in Duitsland; het Windeckhaus (die overigens nog steeds prachtig is). 

Heb je genoeg oude gebouwen gezien? Duik dan de natuur rondom Bad Münstereifel in. Of je nou van wandelen of fietsen houdt; de regio rondom dit stadje heeft genoeg te bieden voor een avontuurlijke trip in de natuur. De natuurliefhebber kan bijvoorbeeld kiezen uit een van de ongeveer 230 wandelroutes rondom het stadje. 

Bezoek de romantische kastelen van de Eifel

Midden in het groene glooiende landschap van de Eifel liggen een aantal bijzondere bouwwerken waar je niet omheen kunt: de betoverende kastelen van de Eifel. Menig poëet, schrijver, filmmaker en schilder deed (en doet nog steeds) hier zijn inspiratie op. In het hele gebied staan maar liefst 116 kastelen. Deze kastelen zijn ware geschiedenis schatten en leren ons veel over de eerste vestigingen en over het leven in de middeleeuwen in deze romantische regio. Een weekendje weg, laat staan een week vakantie, is niet genoeg om alle 116 kastelen te bezoeken. Uit al deze kastelen zijn er een paar die je echter zeker niet mag missen tijdens je uitje in de Eifel. 

Kasteel Eltz (of Burg Eltz)

Een kasteel dat je wellicht al eens op foto’s voorbij hebt zien komen is kasteel Eltz. Dit schitterende kasteel, waarvan de eerste delen al in de 12e eeuw werden gebouwd, staat hoog op een steile rots. Het is haast niet voor te stellen dat men zo’n 850 jaar geleden al aan de bouw van dit bijzondere bouwwerk begon. Ondanks dat veel kastelen tijdens verschillende oorlogen in midden Europa werden verwoest staat Kasteel Eltz nog recht overeind in de groene heuvels van Wierschem. Al hield het kasteel hier natuurlijk wel wat oorlogswonden aan over. 

Het enorme sprookjesachtige kasteel is een van de beroemdste, al dan niet het beroemdste, middeleeuwse kasteel van Duitsland. Een van de meest opmerkelijke en bijzondere dingen aan dit kasteel is dat het al 33 generaties lang in handen is van dezelfde familie, de Eltz familie. Dat is dus sinds 1157! Deze familie onderhoudt het kasteel Eltz en zorgt er voor dat er waar nodig renovaties plaatsvinden. 

Schloss Bürresheim

Een ander indrukwekkend kasteel in de Eifel is Schloss Bürresheim. In de middeleeuwen was dit een kasteel in gebruik door een ridder als fort en plek om te wonen. Al is de benaming ‘paleis’ misschien passender als je het interieur van dit betoverende monument hebt gezien. Schloss Bürresheim figureerde meerdere keren als achtergrond voor grote blockbuster films, waaronder ‘Indiana Jones and the Last Crusade’ met Harrison Ford. Het paleis is echter in het echt nog veel indrukwekkender dan op beeld. 

Net als kasteel Eltz heeft Schloss Bürresheim de oorlogen in centraal Europa door de eeuwen heen doorstaan. Het paleis bestaat niet uit een gebouw maar uit verschillende gebouwen, muren en torens. Deze delen werden tussen tussen de 12e en 17e eeuw gebouwd. Wandel tijdens je bezoek aan Schloss Bürresheim door de prachtige kasteeltuinen en leer onder andere waar een van de torens de naam ‘Witches Tower aan te danken heeft.

Burg Satzvey

Een van de best bewaard gebleven waterburchten in de Eifel is Burg Satzvey. Een waterburcht is een kasteel dat is omringd door water; een beeld dat rechtstreeks uit een sprookje komt. De buitenkant van het 14e eeuwse kasteel is sprookjesachtig en de omgeving van dit kasteel is prachtig, maar ook de binnenkant van het kasteel is erg bijzonder. Een van de leuke extra’s aan dit kasteel is dat je er tegenwoordig zelfs kunt overnachten. Het hotel binnenin Burg Satzvey heeft kamers in een klassieke stijl die je tegen een heel redelijke prijs kunt boeken. 

Je kunt rustig op je eigen gemak rondom Burg Satzvey en door de omringende bossen wandelen. Op de grote binnenplaatsen omringd door hoge rode stenen muren heeft de tijd werkelijk stilgestaan. Om de binnenkant van het kasteel te bekijken moet je alleen wel een rondleiding boeken. Die is interessant, maar eigenlijk is er rondom dit kasteel zelf ook al genoeg gedoen. Zo vinden er het hele jaar door allerlei (middeleeuwse) evenementen plaats. Het is daarom altijd een goed idee om voor je bezoek even de agenda op de website van Burg Satzvey te bekijken. Zo vind je misschien een leuk evenement en kun je een evenement dat minder bij je past vermijden. 

Terug in de tijd in het betoverende Monreal

Monreal wordt vaak getipt als een van de best bewaarde geheimen van de Eifel. Of we het daardoor nog een ‘geheim’ kunnen noemen is te betwijfelen, maar we begrijpen goed waarom Monreal wordt genoemd als een van de mooiste dorpjes in de Eifel. De woorden ‘spookje’ en ‘sprookjesachtig’ zijn al een aantal keer gevallen maar gelden ook zeker voor dit kneuterige vakwerkdorpje. 

Monreal ligt in een kleine vallei in de Eifel. De oude ruïnes van de oude kastelen Löwenburg (Burg Monreal) en Philipsburg staan op in de heuvels van de vallei en stevenen hoog boven dit dorpje uit. Door de eeuwen heen settelden Romeinen, Kelten, Zwitsers, Fransen, en Duitsers zich in Monreal. Al deze bewoners hebben hun sporen achtergelaten in Monreal. Vandaag de dag telt Monreal minder dan 800 inwoners waardoor het goed voor te stellen is hoe Monreal er honderden jaren geleden uitzag.

Eifel National Park

Een van de belangrijkste trekpleisters van de Eifel is het Eifel National Park. Het nationale park staat bekend om zijn donkerblauwe meren en rivieren, grote dammen, een grote variatie in begroeiing, glooiende heuvels en weelderige en ruige bergen. En dit allemaal een steenworp van de Duitse grens. 

Het Eifel National Park is een gebied van ongeveer 110 vierkante kilometer groot. Het mooie en unieke aan dit enorme gebied is dat het haast onaangeraakt is door de mens. Daarnaast worden verschillende delen van het park jarenlang afgeschermd voor bezoekers zodat ze terug kunnen keren naar hun originele en wilde staat. Dankzij het goede beheer van het park zijn in de laatste jaren meer dan 2300 bedreigde dier- en plantensoorten teruggekomen naar dit gebied. Doordat het Eifel National Park zich uitstrekt over een enorm gebied blijft er altijd genoeg park over om een wandeling met weidse uitzichten te maken of voor een (letterlijk) adembenemende fietstocht. Liefhebbers van de ongetemde natuur hebben genoeg te doen en te zien in de Eifel. 

Er zijn een groot aantal wandel- en fietsroutes in het Eifel National Park. Een daarvan is de Vulkaanroute; een route die zich uitstrekt tussen Bonn en Trier. Deze themaroute is 280 kilometer lang en is te voet af te leggen, maar ook met de fiets of in de auto. Op de route zijn zo’n 39 bijzondere plekken gemarkeerd die een geologische, natuurlijke en/of culturele betekenis hebben in de regio. De route neemt je mee langs eeuwenoude vulkaankraters, watervallen, geisers en andere plekken die je misschien niet in de Eifel had verwacht. Wie benieuwd is naar wat er allemaal verscholen ligt in het wilde woud van de Eifel komt er op deze route achter.

Weekendje weg of op vakantie in de Eifel

Doordat de Eifel zo dichtbij de Duitse grens ligt is het een populaire bestemming voor een weekendje weg en een dagje uit. Doordat de Eifel op steenworp afstand van ons eigen kikkerlandje ligt is een bezoek aan het Eifel National Park of bijvoorbeeld aan een van de historische idyllische dorpjes ook goed te doen wanneer je juist op Nederlandse bodem verblijft. Bijvoorbeeld in het Limburgse Maastricht of Heerlen. Daar zijn altijd genoeg goedkope hotelaanbiedingen te vinden voor een heerlijk weekendje weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen