Hotelaanbiedingen Blog
wat-te-doen-in-nijmegen-de-beste-tips-voor-een-weekendje-nijmegen

Wat te doen in Nijmegen? De beste tips voor een weekendje Nijmegen

Nijmegen is de stad van de Nijmeegse Vierdaagse; het grootste wandelevenement ter wereld. De stad heeft echter zoveel meer te bieden dan een enorm lange wandeltocht en  veel blaren op je voeten. Nijmegen is de oudste stad van Nederland (al moet je deze zelfde vraag niet aan Maastrichters stellen) en leent zich daardoor perfect voor een prachtig weekendje weg. 

De geschiedenis van deze historische stad gaat ver terug tot in de middeleeuwen. Deze rijke geschiedenis proef je wanneer je door de oude binnenstad loopt. Als je nog nooit in Nijmegen bent geweest hoef je daarom zeker de grens niet over voor een mooie stedentrip. Het is de moeite waard om Nijmegen eerst van je lijstje af te kruisen. Reis simpelweg af naar Gelderland en ontdek wat Nijmegen te bieden heeft. 

De ligging van de stad is ook fijn voor een lang weekend weg. Dat komt doordat Nijmegen temidden verschillende weelderige natuurgebieden ligt. Vanuit de stad loop je bijvoorbeeld zo de Ooijpolder in waar je oog in oog kunt staan met dassen, hermelijnen en zeker 80 soorten vogels kunt spotten. Al vraagt dit laatste aardig wat geduld. De glooiende natuur in het Rijk van Nijmegen en de Betuwe is de achtergrond van de levendige stad. Het is de perfecte ontsnapping voor wie even op adem wil komen van het winkelen, koffietjes drinken en zijn verkenningstocht.

Goedkoop overnachten in Nijmegen 

Een bijzonder weekendje weg in Nijmegen is compleet met een bijzondere overnachting. Dit kan in een van de vele hotels en bed & breakfasts in of rondom de stad. Als je in de historische binnenstad overnacht heb je alle bezienswaardigheden op loopafstand. Iets buiten de binnenstad kun je ook prachtig overnachten. Bijvoorbeeld in een hotel aan de Waal. Daar word je wakker met uitzicht over de rivier, geniet je van een ontbijtje en loop je daarna de gezellige stad in. Overnachten in de oudste stad van Nederland hoeft niet duur te zijn. Bekijk hier de beste hotel aanbiedingen er in Nijmegen ook hebben we een speciale pagina voor aanbiedingen in Gelderland waar gemakkelijk hotels in de provincie van Nijmegen kan vinden.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor je weekendje in de stad aan de Waal? Hieronder vind je onze beste tips voor een weekendje weg in Nijmegen. 

Ontdek de rijke geschiedenis van de oudste stad van Nederland

Al sinds het Neolithicum wordt de stad Nijmegen bewoond. Daarnaast zijn er ook sporen van bewoning gevonden die stammen uit de midden en late bronstijd, en uit de midden en late ijzertijd. Ruim tweeduizend jaar geleden werd de eerste nederzetting gevestigd op de plek die we nu kennen als Nijmegen.

Maar liefst vier steden in Nederland claimen de titel van ‘Oudste stad van Nederland’. Naast Maastricht, Heerlen en Voorburg is Nijmegen daar een van. Dat de geschiedenis van Nijmegen ver teruggaat is nog altijd goed zichtbaar in de historische binnenstad. Deze staat vol met prachtige historische monumenten. Oudste stad van Nederland of niet: aan geschiedenis en bijzondere bezienswaardigheden in Nijmegen zeker geen gebrek. 

Monumentale panden op en aan de Grote Markt

In de historische binnenstad van Nijmegen zijn veel overblijfselen te vinden die verwijzen naar het rijke verleden. Daarvoor hoef je overigens niet enorm te zoeken. Wie op de Grote Markt staat en 360-graden om zich heen kijkt heeft al genoeg te zien. Op de Grote Markt vind je namelijk de Boterwaag; een van de mooiste gebouwen van de stad. Het opvallende waaggebouw werd rond 1612 gebouwd en had door de jaren heen verschillende functies. Tegenwoordig kun je er binnen dineren of buiten neerploffen op het terras. Als je dit laatste doet dan kun je ook de rest van het historische marktplein bewonderen. 

Verschillende panden aan de markt zijn tegenwoordig aangewezen als rijksmonument, waaronder ook de Kerkboog, ook wel het Stevenspoortje genoemd. Dit prachtige poortgebouw werd rond het jaar 1542 gebouwd. Het poortje geeft toegang tot de achtergelegen Stevenskerk die overigens ook zeer de moeite waard is. Zo kunnen we overigens nog wel even door gaan. Want naast deze monumenten zijn er nog zoveel meer oude bouwwerken, kerken en ruïnes met ieder hun eigen plek in de bijzondere geschiedenis van de stad. 

Bezoek het bijzondere Museum het Valkhof

Een wandeling door de historische straten van Nijmegen geeft een goed beeld van de rijke geschiedenis van de stad. Wil je meer weten over de verhalen die schuilgaan achter de muren van de statige monumentale gebouwen? Bezoek dan Museum het Valkhof. Het historisch- en archeologisch museum biedt huis aan een uitgebreide collectie van unieke vondsten uit de Romeinse tijd. Het is een leerzaam museum dat meer context geeft aan alles wat je al hebt gezien en nog zult zien in de stad. 

Waai uit aan de waterkant van de Waal

Nijmegen is niet alleen de moeite waard om zijn binnenstad, maar ook om de omgelegen natuur. Er zijn verschillende manieren waarop je die natuur kunt verkennen. Huur een (elektrische) fiets, een elektrische scooter, of wandel simpelweg langs de waterkant van de Waal. Waar het stadscentrum eindigt, begint een gebied vol met mooie (historische) natuurlijke plekken. Dit is perfect voor wie even de rust op wil zoeken. 

Loop onder de Waalbrug door en over de voetgangersbrug en sta direct in de natuur. Met een beetje geluk zie je een aantal konikpaarden grazen op de glooiende heides. Dit is een goede startplek voor een langere wandeling in de Ooijpolder. Wil je je benen juist wat rust geven? Plof dan even neer aan de oevers van de Waal en geniet op warme dagen van de frisse wind. Vooral op zomerse dagen zul je zien dat dit ook voor inwoners van Nijmegen zelf een populaire plek is om even uit te waaien. 

Wandel door het bijzondere Valkhofpark langs de Waal

Als je goed uitgerust bent en wel weer wat meters kunt maken is het de moeite waard naar en door het Valkhofpark te lopen. Dit park heeft een belangrijke rol gespeeld in de historie van Nijmegen. Dankzij de strategische positie op hoogte langs de Waal functioneerde de plek in de eerste eeuw na Christus als goede uitkijkplek. Door de eeuwen heen werden er verschillende gebouwen op de heuvel gebouwd, waaronder een kasteel in de 12e eeuw. Het kasteel dat eigendom was van keizer Frederik Barbarossa bestaat niet meer, op de kapel na. Dit stenen bouwwerk dateert uit de Romeinse tijd en is het enige overblijfsel van het Valkhof, zoals het kasteel heette. 

Ook het oudste gebouw van Nijmegen, en een van de oudste stenen bouwwerken in Nederland, staat in het Valkhofpark. Dit is de Sint-Nicolaaskapel (ook wel Valkhofkapel). De Sint-Nicolaaskapel werd in de vroege middeleeuwen gebouwd, omstreeks 1030, in Romaanse stijl. De bijzondere kapel heeft een 16-hoekige buitenkant maar de muren aan de binnenkant zijn 8-hoekig. Het is moeilijk voor te stellen dat de Sint-Nicolaaskapel bijna 1000 jaar geleden is gebouwd. Wandel door het romantische stadspark en bewonder dit bijzondere monument dat nog steeds open is voor het publiek,

Winkelen in Nijmegen: de oudste winkelstraat van Nederland

Wie van winkelen houdt is in Nijmegen aan het juiste adres. In de oudste stad van Nederland kun je namelijk ook winkelen in de oudste winkelstraat van Nederland. Nijmegen staat bol van grote winkels met de bekende namen, maar heeft ook veel te bieden voor wie graag rondsnuffelt in unieke boetiekjes of voor wie graag tweedehands-shopt. Door de enorme diversiteit aan winkels kun je met gemak een hele dag winkelen in Nijmegen. Het is zeker een van de leukere winkelsteden van het oosten van het land. Voor de grote ketens kun je vooral terecht in de Broerstraat, Ziekerstraat, Marikenstraat en Plein 1944. 

Als je op zoek bent naar unieke producten dan kun je beter naar de Benedenstad en de Lange Hezelstraat gaan. Deze laatste is de oudste winkelstraat van Nederland. Deze smalle en sfeervolle straat staat bol van lokale winkels en leuke lunchadresjes. Van brocante meubelen, vintage kleding, tot aan streekproducten: je vindt het er allemaal. 

De binnenkant van de winkels is leuk, maar neem ook zeker even de tijd om de buitenkant van de winkels goed te bekijken. De oude winkelstraat bestond al in de 14e eeuw en heeft geveltjes uit de 15e, 16e en 17e eeuw. Helaas zijn veel geveltjes gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de straat heeft zeker nog genoeg om naar te kijken. Wandel tijdens je middagje winkelen ook zeker door de Stikke Hezelstraat, de Houtstraat, de Van Welderenstraat en het Sint Stevenskerkhof. Deze sfeervolle straten zijn ook zeker leuk om doorheen te slenteren als je niet van winkelen houdt. 

De beste hotspots voor sfeervol en uniek eten en drinken

Nijmegen kent een groot aantal horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. In de Lange Hezelstraat spot je waarschijnlijk al een groot aantal leuke adresjes om te ontbijten, te lunchen, of voor koffie met gebak. Er zijn teveel hippe, unieke en goede adresjes om hier op te noemen. Tijdens een weekendje weg in Nijmegen heb je alle tijd om die zelf te ontdekken. Er zijn echter twee adresjes die we wel wat extra aandacht willen geven en zeker een bezoekje waard zijn: het Honigcomplex en Brouwerij de Hemel.

Creatieve hotspot het Honigcomplex

In een grote Nederlandse stad mag een oud industrieterrein dat is omgetoverd tot creatieve hotspot zeker niet ontbreken. Ook Nijmegen heeft zo’n plek die bol staat van creatief ondernemerschap, gevestigd in een vervallen industrieterrein. Deze plek heet het Honigcomplex en is zeker een bezoekje waard. Het complex was ooit in gebruik als Honigfabriek, maar wordt nu gebruikt door meubelmakers, koffiebranders, bierbrouwers en kunstenaars. Sluit je dag af met een drankje in een van de hippe cafés en restaurants die er gevestigd zijn. Het terrein ligt niet op loopafstand van de binnenstad maar is met een (OV-)fiets makkelijk te bereiken.

Drink een biertje in Brouwerij de Hemel

Bierliefhebbers kunnen tijdens hun weekendje in Nijmegen terecht in Brouwerij de Hemel. De brouwerij is gevestigd in een prachtig historisch pand dat op zichzelf al de moeite waard is om te bekijken. Daarnaast is het bier natuurlijk ook de moeite waard. Het bier dat wordt gebrouwen in deze brouwerij wordt uitsluitend in de brouwerij en in een aantal cafés in de stad geschonken. Een echt exclusief biertje dus! 

Verwonder je in bijzondere musea

Musea hebben een stoffig imago. Dat is jammer, want vandaag de dag zijn museu zich juist erg bewust van dit imago en doen de meesten er alles aan om interessant te zijn voor een gevarieerd publiek. In Nijmegen vind je een aantal musea die hier goed in slagen. Dit zijn onze twee favorieten.

Een ervaring om niet te missen: het MuZIEum

Het meest bijzondere museum is het MuZIEum. Een bezoek aan dit museum is misschien zelfs wel een van de meest bijzondere dingen om te doen in de stad. Zoals de naam van dit museum al doet vermoeden gaat dit museum over zien en niet zien. Het MuZIEum is een ware beleving. Maak een tocht door het MuZIEum en door de stad met een blinde of slechtziende gids. Deze donkerbeleving is er een die je nog nooit eerder hebt gehad. Een beleving die je kijk op blinden en slechtzienden zeker doet veranderen.

Voor de fietsfanaten onder ons: het Velorama

Nederland is een fietsland bij uitstek. Ook rondom Nijmegen kun je prachtig fietsen in natuurgebieden als de Betuwe en de Ooijpolder. In de stad zelf is er echter een plek waar je veel kunt leren over de geschiedenis van onze geliefde tweewielers. Dit kan in het Velorama. Dit unieke museum heeft de grootste fietscollectie van Europa met fietsen die in het begin van de 19e eeuw echt over de Nijmeegse klinkerstraatjes reden. 

Weekendje weg: Hotel aanbiedingen in (en rondom) Nijmegen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heb je waarschijnlijk niet genoeg aan slechts één dag in Nijmegen. Plan daarom een paar dagen in deze historische stad om tot rust te komen, cultuur te snuiven, te winkelen, en de natuur in te duiken. Nijmegen heeft een gunstige ligging waardoor je er ook makkelijk voor kunt kiezen om bijvoorbeeld in Arnhem, Veenendaal of Ede kunt overnachten. 

Wie het liefst wel in het gezellige Nijmegen overnacht kan dit bijvoorbeeld doen in het Hotel Courage Waalkade. Dit sfeervolle familiehotel ligt aan de kade van de Waal. Met de historische binnenstad op loopafstand en uitzicht over de Waal is dit een toplocatie voor een weekendje weg in Nijmegen. 

Ben je benieuwd welke hotel aanbiedingen er nog meer zijn in en rondom Nijmegen? Bekijk ze hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen