Hotelaanbiedingen Blog

Wat te doen in Amersfoort? De beste tips voor een weekendje Amersfoort

Vergeet België en Duitsland: ook Nederland heeft mooie historische steden die zich perfect lenen voor een weekendje weg. Centraal gelegen in ons land vind je Amersfoort. Deze veelzijdige stad en zijn omgeving heeft bijzondere bezienswaardigheden voor zowel cultuursnuivers, kroegtijgers als natuurliefhebbers. Een dagje uit is daarom eigenlijk te kort om de stad en zijn omgeving écht te ervaren. Tijdens een weekendje Amersfoort kun je zowel het historische stadscentrum verkennen, als de groene omgeving. 

De Keistad bevindt zich misschien een beetje in de schaduw van de Domstad, Utrecht. Maar dat betekent zeker niet dat hij onder doet voor Utrecht. Je vindt er namelijk het Mondriaanhuis, een groot aantal pittoreske straatjes, de bekende Koppelpoort en nog veel meer. Benieuwd wat je allemaal kunt ondernemen tijdens een weekendje in Amersfoort? Wij hebben 8 tips, to-do’s, en onmisbare bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Van architectuur die stamt uit de middeleeuwen, tot aan de lekkerste kop koffie en een écht ambachtelijk Amersfoorts biertje. En natuurlijk hebben we ook een aantal fijne hoteltips voor je in de binnestad en daarbuiten. 

1. Bekijk de middeleeuwse Koppelpoort

We trappen dit lijstje af met de Amersfoortse Koppelpoort: een bezienswaardigheid waar je tijdens een weekendje Amersfoort niet omheen kunt. Wie Amersfoort bezoekt met de trein heeft de iconische poort misschien al vanuit het treinraam gespot. Je zult de middeleeuwse poort op ieder to-do lijstje voor de Keistad terugvinden. En dat is volledig terecht. Het is namelijk een bijzonder stukje geschiedenis dat door de jaren heen perfect behouden is gebleven. De bouw van de poort werd begin 1400 afgerond en vandaag de dag kun je hem nog steeds in zijn originele staat bekijken. 

De middeleeuwse Koppelpoort is een van de mooiste stadspoorten in Nederland. Als je het de Amersfoorters vraagt is het natuurlijk de mooiste. Wie de binnenkant van het gebouw wil bekijken kan een rondleiding krijgen van Gilde Amersfoort. Ben je je camera vergeten? Dat maakt niet uit. Op het internet staan namelijk ontelbaar veel foto’s van deze stadspoort. Het is veruit de meest gefotografeerde plek van de stad. En dat begrijp je direct wanneer je hem ziet. 

 

2. Must-see museum in Amersfoort: Mondriaanhuis

Het is makkelijk om een dag in Amersfoort, of zelfs een heel weekend, te vullen met musea en architectuur. In deze stad kijken kunstliefhebbers hun ogen uit. Ga bijvoorbeeld naar het moderne Eemplein voor het Eemhuis: een van de mooiste bibliotheken van Nederland. Zelfs wie niet van boeken houdt kan niet om de bijzondere architectuur in de leeszaal heen. In het Eemhuis bevindt zich ook de Kunsthal KadE. Daar kun je een van de wisselende tentoonstellingen bekijken. Dus met een bezoekje aan deze bibliotheek sla je twee vliegen in één klap. 

Gelukkig is de binnenstad van Amersfoort klein en is het makkelijk om meerdere bezienswaardigheden op een dag te zien. Je hebt dus genoeg tijd om zowel deze culturele hotspots te bezoeken, als het must-see Mondriaanhuis. Dit museum mag de cultuurliefhebber niet overslaan tijdens een weekend in de Keistad. Zoals de naam al doet vermoeden is het compacte museum een ode aan Piet Mondriaan: de bekendste oorspronkelijke inwoner van Amersfoort. Zijn werk is onmiskenbaar, zelfs voor wie denkt het niet te kennen. In het museum vind je verschillende interactieve tentoonstellingen, lezingen en kun je rondleidingen volgen. 

Mondriaanhuis tip: iedere vrijdag organiseert het Mondriaanhuis een informatieve instaprondleiding. Deze rondleiding is gratis bij een museumbezoek. Je kunt je niet inschrijven voor deze gratis rondleiding, en vol is vol. Voor wie meer wil weten over het leven van de wereldberoemde schilder, zijn werk, en over de kunststroming De Stijl, is deze rondleiding zeker de moeite waard. 

3. Cultuur, een beetje beweging en een uitzicht: beklim de Onze Lieve Vrouwetoren

Een andere onmisbare bezienswaardigheid in Amersfoort is de Onze Lieve Vrouwetoren. Je ziet de 98-meter hoge toren al van mijlen ver staan. Dankzij de geografische ligging wordt hij ook wel het middelpunt van Nederland genoemd. Dat alleen al maakt een klim op de Onze Lieve Vrouwetoren de moeite waard. Ontsnap even uit de smalle winkelstraten en klim naar hoge hoogte om daar van het uitzicht te genieten. Mits het mooi weer is natuurlijk. In dat geval kijk je uit over de weidse groene omgeving rondom de stad, maar zie je ook Utrecht en Amsterdam liggen. 

Wie de Onze Lieve Vrouwetoren, die ook wel ‘Lange Jan‘ wordt genoemd, wil beklimmen kan daarvoor kaartjes kopen bij het VVV-kantoor (tegenover de toren). Een rondleiding kost 6,50 euro. Wat het je oplevert? Een goede training voor je been- en bilspieren, interessante informatie en hopelijk een prachtig uitzicht. 

4.Stadswandeling: de mooiste straatjes in de binnenstad

De bovenstaande bezienswaardigheden zijn voor de hand liggend bij een bezoek aan de Keistad. Maar soms is het net zo lekker om gewoon wat door de oude stad te dwalen. En daar leent Amersfoort zich perfect voor. De stad is namelijk niet te groot, waardoor je er in een weekend of zelfs in een dag enorm veel kunt zien. Je hebt er geen bussen, taxi, tram en metro nodig: je kunt het stadscentrum prima te voet verkennen. 

Veel van Amersfoorts rijke historie is terug te vinden in het oude stadscentrum. Aan oude gebouwen en kerken, huizen met mooie monumentale gevels en bijzondere hoekjes geen gebrek. De mooiste plekken in de stad zijn volgens velen de fotogenieke Monnikendam en Muurhuizen. Wie er doorheen loopt zal dat ongetwijfeld beamen. Deze historische klinkerstraten en oude huizen zijn gebouwd op de fundering van de oude stadsmuur. Als je er zeker van wilt zijn geen hoekje en hofje te missen, wandel dan de fotoroute. Deze 2,6 kilometer lange route, uitgestippeld door de VVV, leidt je langs de mooiste hotspots in de stad. Dit is een leuke manier om de stad te verkennen; van de Amersfoortse Kei tot aan de Eemhaven.

Wandeltip: Doe je geen rondleiding met gids maar ga je zelf op pad? Loop dan zeker een rondje door Hofje Armen de Poth aan de Coninckstraat. Het hofje bestaat uit 48 monumentale huisjes die bijna allemaal bewoond zijn. Bij alle drie de toegangspoorten vind je een plattegrond die verwijst naar de website voor een digitale rondleiding. 

5. Verken Amersfoort vanaf het water: boottocht of suppen op de grachten

Amersfoort is niet alleen leuk om te voet te verkennen, maar ook op het water. De stad is namelijk een doolhof van grote en kleine grachten en waterwegen. De waterlijn vaart dagelijks onder leiding van vrijwilligers over de smalle Amersfoortse grachten. Stap in een rondvaartboot om op een ontspannen manier meer van de stad te zien. En geloof ons, vanaf het water ziet de stad er opeens heel anders uit. Zo zie je bijvoorbeeld kunstwerken aan de grachtenpanden die vanaf de straten niet zichtbaar zijn. Daarover vertellen de schippers je graag meer. Kaartjes voor de rondvaart zijn te koop in de Krommestraat, vanaf waar de boten ook vertrekken. 

Wie liever zelf de touwtjes in handen heeft, of beter gezegd de peddels in handen heeft, kan ook over de grachten suppen. Deze boardsport lijkt misschien lastig, maar is heel toegankelijk. Op een SUP vaar je met gemak door de kleinste watertjes. Zo kom je op plekken waar je met een rondvaartboot niet kunt komen. Je supt onder begeleiding onder kleine bruggetjes door maar bijvoorbeeld ook onder de Monnickendam. Dit is een super leuke en actieve manier om de stad te verkennen. Wie op stap is met kinderen maakt hen ook zeker blij met deze activiteit. 

Er zijn verschillende bedrijven die sup-tours organiseren in allerlei soorten en maten. Ga langs bij de VVV voor meer informatie, of duik het internet op om de tour te boeken die bij jullie past.

6. Ontspan aan het stadsstrand: Zandfoort aan de Eem

We laten de winter achter ons en ontvangen de warmere lente- en zomerdagen met open armen. Met een beetje geluk heb je tijdens je weekendje weg in Amersfoort ook mooi weer te pakken. Lopen de temperaturen (onverwachts) op? Strijk dan neer op het stadsstrand Zandfoort aan de Eem. Ontspan met je voeten in het zand en een drankje in je hand. 

Het stadsstrand bevindt zich dichtbij het station en in de binnenstad. Daardoor kun je er gemakkelijk naartoe vluchten als de stad je even te veel wordt. Zandfoort aan de Eem is een heerlijke plek om te borrelen, maar ook om met de kindere naartoe te gaan. Er is namelijk genoeg ruimte om in het zand of op de speeltoestellen te spelen. 

7. Even pauze: de lekkerste koffie van Amersfoort

Nu je de Onze Lieve Vrouwetoren hebt beklommen, musea hebt gezien, en rond hebt gewandeld ben je vast toe aan een kop koffie. Gelukkig is er in de Amersfoortse binnenstad een overvloed aan aantal restaurants, lunchtentjes en koffiebarretjes waar je terecht kunt voor je dagelijkse dosis cafeïne. Op het gezellige Onze Lieve Vrouweplein en De Hof barst het van de eetgelegenheden. Keuze in overvloed voor een hapje eten en/of een borrel. Maar voor een échte goede kop koffie kun je beter naar Boot Koffie in de Nieuwe Stad gaan. 

De koffie van branderij Boot Koffie ontving in 2018 de titel ‘’Beste koffie van Nederland’’ volgens de Misset Horeca Koffie Top 100. Benieuwd naar hoe een prijswinnend kopje koffie smaakt? Ga dan langs bij restaurant Het Lokaal in de Nieuwe Stad. Dit is een verzamelpunt van lokale ondernemers waar Boot Koffie sinds een aantal jaar koffie brandt. Echte koffieliefhebbers kunnen op woensdag meekijken met hoe het er in de branderij aan toe gaat. Maar je kunt er ook gewoon terecht voor een heerlijke kop koffie uit eigen koffiebranderij. 

Andere fijne plekken voor koffie en lekkers zijn onder andere Livingstone Coffee, Juffrouw Jacoba, Coffee Corazon en Boeken, Bonen en Blaadjes. Bij deze laatste kun je trouwens ook terecht voor een lekkere biologische lunch gemaakt van lokale producten. 

8. Bierbrouwerij De Drie Ringen

Een weekendje weg staat vaak in het teken van ontspanning. Naast een heerlijke kop koffie is ook een lokaal gebrouwen biertje geen overbodige luxe. Trakteer jezelf tijdens een weekendje Amersfoort daarom op een lokaal gebrouwen biertje. Daarvoor kun je terecht bij stadsbrouwerij De Drie Ringen. Voor wie het interesseert is een rondleiding door de brouwerij mogelijk op afspraak. Maar je kunt er ook gewoon langs gaan om verschillende Amersfoortse bieren te proeven in het gezellige proeflokaal. Deze brouwerij bestaat sinds 1989, waardoor het de oudste brouwerij van Utrecht is. 

Naast deze oude ambachtelijke bierbrouwerij brouwt ook het Amersfoortse Rock City Brewing vaten vol met bier. Deze brouwerij is opgericht door vier mannen met één gemeenschappelijke liefde: bier. Rock City Brewing bevindt zich iets verder weg, op het bedrijventerrein Isselt.  Een uitstapje naar de brouwerij is echter zeker de moeite waard voor wie van craft bier houdt. De mannen hebben een moderne brewpub gebouwd waarin je kunt eten en het ruime aanbod tapbieren kunt proeven. Zorg wel dat je er op de fiets naartoe gaat zodat je een (of meerdere) van de 21 craft bieren op tap kunt proberen. 

Blijven slapen in Amersfoort

In de binnenstad van Amersfoort zijn een groot aantal hotels en bed and breakfasts te vinden. Dit is ideaal zo veel mogelijk te voet wil doen. En wat maakt het rondlopen door deze mooie historische stad nou echt compleet? Juist, overnachten in een monumentaal pand. Dat kan in Hotel de Tabaksplant. Dit hotel is gevestigd aan de Coninckstraat waar ook het historische Hofje de Poth aan ligt. Zowel het oude stadscentrum als het natuurgebied Eemvallei liggen op loopafstand van dit hotel. Dat maakt het de perfecte uitvalsbasis voor je weekendje Amersfoort. 

Overnacht je liever in het bruisende centrum van de stad? Bekijk dan de aanbiedingen van Hotel Keistad aan de Lieve Vrouwestraat. Dit hotel is gevestigd naast de Onze Lieve Vrouwetoren. Dat betekent dat het vrijwel onmogelijk is om nóg centraler in Nederland te slapen. De Lieve Vrouwestraat staat bekend als een gezellige straat met veel eetgelegenheden en cafés. Je bevindt je er dus letterlijk in het bruisende middelpunt van de stad en het land. 

Ook buiten de binnenstad van Amersfoort zijn een groot aantal hotels voor een fijne overnachting. Door de centrale ligging van Amersfoort combineert een bezoek aan de stad zich gemakkelijk met een dagje op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug of de stad Utrecht. Wie deze combinatie wel ziet zitten raden we een van de centraal gelegen hotels binnen of buiten de stad aan. Bekijk hier de beste aanbiedingen voor mooie hotels in en rondom de Keistad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen