Hotelaanbiedingen Blog

Weekendje Haarlem? Ontdek leuke hotels en bezienswaardigheden

Haarlem ligt op steenworp afstand van Amsterdam. Dat maakt het een populair uitstapje voor buitenlandse toeristen die in Amsterdam overnachten. Maar eigenlijk is één dagje in deze prachtige historische stad te weinig. Haarlem heeft zelf namelijk meer dan genoeg te bieden voor een compleet weekendje weg. De stad kent een rijke historie en barst van de mooie monumenten, leuke winkels en goede restaurants. Daarnaast is het strand om de hoek voor als je even lekker wilt uitwaaien. Sla daarom Amsterdam over (of bewaar die voor een ander weekendje weg) en boek je overnachting in de super sfeervolle stad Haarlem.

Weekendje weg in Haarlem: mooie bezienswaardigheden en goedkoop overnachten 

De hoofdstad van Noord-Holland wordt vaak bestempeld als een van de leukste steden in Nederland voor een dagje uit of weekendje weg. Dit heeft hij te danken aan zijn diverse karakter. Wist je bijvoorbeeld dat Haarlem zijn stadsrechten al kreeg in 1245, eerder dan Amsterdam? En wist je dat de stad meerdere keren is uitgeroepen tot beste winkelstad van Nederland? Of je nou van geschiedenis en cultuur houdt, van winkelen, of van beide: Haarlem stelt je niet teleur. 

Haarlem heeft veel bijzondere bezienswaardigheden en fijne hotels met scherpe aanbiedingen. Ben je van plan een weekendje in deze fotogenieke stad te boeken maar kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor de beste bezienswaardigheden, musea en winkelstraten? Dan vind je hieronder onze beste tips voor een heerlijk weekendje weg.

Foto door: Marketing Haarlem

Bezoek het kloppende hart van de stad: de Grote Markt

Een bezoek aan Haarlem kan haast niet zonder een bezoek aan de Grote Markt. De Grote Markt is het historische hart van de stad en een van de mooiste marktpleinen in Nederland. Wie op de Grote Markt staat vindt zich omringd door prachtige historische (monumentale) panden, waaronder de Grote of Sint-Bavokerk, het stadhuis, de vleeshal en de Verweyhal. 

Dit historische marktplein werd honderden jaren geleden al gebruikt om handel te voeren. Daarnaast werden er werden ook regelmatig riddergevechten gehouden. Als je vandaag de dag over het historische marktplein loopt hoef je geen ridders op paarden meer te ontwijken. Gelukkig maar. Sta stil, kijk om je heen, en verwonder je over het oude stadhuis dat al sinds 1370 op het plein staat. Of neem een kijkje in de Sint-Bavokerk. De 78-meter hoge toren van deze middeleeuwse gotische kruiskerk is al van ver buiten de stad te zien. Er staat al sinds 1245 een kerk op deze plek in het hartje van de stad. Ook van dichtbij is de Sint-Bavokerk een imposant bouwwerk. Het is een van de grootste kruiskerken in Nederland en functioneert tegenwoordig als kerk van de Protestantse Gemeente in Haarlem.

Naast alle historische bezienswaardigheden op het marktplein kun je er ook meer alledaagse dingen bekijken. Zo staan er op maandag en zaterdag marktkramen waar allerlei producten worden verkocht: van ambachtelijk gebakken brood tot bloemen en verse stroopwafels. Daarnaast barst het plein van de terrasjes waar je terecht kunt voor een kop koffie, een lekkere lunch, een heerlijk diner en een goed glas wijn.

Foto door: Marketing Haarlem

Ontdek verscholen hofjes

We gaan van de meest opvallende en onmisbare bezienswaardigheid in Haarlem naar een aantal onopvallende must-see’s: de Haarlemse Hofjes. Haarlem heeft maar liefst 21 hofjes. Je lunt het daardoor zeker een hofjesstad noemen. Hofjes zijn binnenplaatsen of binnentuinen met daaromheen vaak kleine, en zelfs piepkleine, woningen. Er zijn verschillende soorten hofjes te onderscheiden. De oude hofjes in Haarlem zijn voornamelijk zogenaamde ‘liefdadigheidshofjes’, en zijn gebouwd tussen de 14e en de 20e eeuw. Deze kleine huisjes werden gebouwd door rijke burgers voor arme ongetrouwde vrouwen. De poort die het hofje afschermde ging vaak ‘s nachts op slot en de vrouwen die er woonden stonden onder toezicht. Dit klinkt niet heel romantisch, maar tegenwoordig worden de stadshofjes vaak wel gezien als kleine romantische oases in het midden van de stad.

Veel van de hofjes in Haarlem zijn door de jaren heen afgebroken. Toch zijn er nog een groot aantal te vinden in en rondom de binnenstad. Zo liggen het oudste en het nieuwste hofje van Nederland naast elkaar in het centrum van Haarlem. Het oudste hofje is het Hofje van Bakenes, ook wel de Bakenesserkamer genoemd. Deze werd in 1396 gesticht door Dirc van Bakenes. Het hofje had destijds ruimte voor maximaal 20 vrouwen met een minimum leeftijd van 60. 

Er zijn een aantal mogelijkheden waarop je de 21 prachtige verscholen hofjes kunt ontdekken. Een daarvan is om ze zelf op te zoeken tijdens een stadswandeling. Bespaar jezelf de moeite om ze alle 21 online te lokaliseren en loop in plaats daarvan even langs de VVV. Daar vind je namelijk een speciale hofjesfolder met wandeling. 

Foto door: Marketing Haarlem

Ten Boom Museum: indrukwekkend mooi museum

Haarlem heeft een veelvoud aan goede museums voor een leerzame en/of vermakelijke middag. Denk bijvoorbeeld aan het Frans Hals Museum met een groot aanbod aan kunstwerken uit de Gouden Eeuw, het Teylers Museum met een bijzondere collectie fossielen en archeologische vondsten in topconditie, en de Jopenkerk. Laat je niet misleiden door de naam van dit laatste museum dat is gevestigd in een voormalige kerk. Een bezoek aan de Jopenkerk is namelijk een reis door de geschiedenis van bier en de manier waarop het Jopen bier tegenwoordig wordt gebrouwen. 

Een echte aanrader als het op musea aankomt is echter het Corrie Ten Boomhuis. Dit is het ouderlijk huis van verzetsstrijdster en evangeliste Corrie ten Boom. In dit museum kun je de originele schuilplaats bekijken waarin 6 mensen aan de dood ontsnapten. De onderduikers verstopten zich achter een valse muur in de slaapkamer van Corrie ten Boom. Dit indrukwekkende museum laat het huis zien zoals dat tijdens de Tweede Wereldoorlog was ingericht. Het Corrie Ten Boomhuis geeft een indrukwekkend en bijzonder kijkje in het verleden, met daarin wijze lessen verstopt voor in de toekomst. Het is haast een kleine tijdreis. Wil je het museum bezoeken tijdens je weekend in Haarlem? Houd er dan wel rekening mee dat het op maandag en zondag gesloten is. 

Foto door: Marketing Haarlem

Typisch (oud-)Hollands: bezoek Haarlems molen de Adriaan

Er zijn maar weinig dingen meer ‘typisch Nederlands’ dan het aangezicht van een molen. Ook Haarlem heeft zo’n typisch Nederlandse bezienswaardigheid. De Adriaan, zoals de molen heet, is een echt herkenningspunt in de stad. De molen die je vandaag de dag kunt bewonderen en beklimmen is echter niet de originele molen. Die werd in 1779 op deze plek gebouwd alleen brandde in 1932 volledig af. Door de jaren heen probeerden de inwoners van Haarlem en verschillende verenigingen geld te verzamelen voor de wederopbouw van de molen. Dit zonder succes. Pas in 1999 werd de eerste paal in de grond geslagen voor de bouw van de molen die er nu staat. 

De Adriaan is een toeristische attractie voor wie Haarlem bezoekt tijdens een dagje uit of weekendje weg. Is het een winderige dag? Dan heb je des te meer reden om de molen te bezoeken. Met een beetje geluk is de molenaar dan aanwezig en draaien de wieken van de Adriaan. Het is mogelijk om een rondleiding door de molen te krijgen. Het hoogtepunt van die rondleiding bevindt zich op hoge hoogte: het uitzicht. Op het platform of het balkon van de Adriaan heb je namelijk een prachtig uitzicht over de oude daken van de Haarlemse binnenstad. 

Foto door: Marketing Haarlem

Ontdek de leukste winkelstraten van Haarlem

Haarlem heeft een enorm en enorm gevarieerd aanbod aan winkels. Het is dan ook niet gek dat de stad meerdere keren is uitgeroepen tot beste winkelstad van Nederland. Van kleding, design, handgemaakt speelgoed, tot aan antiek: de stad barst van de leuke winkels. Je kunt in de Grote Houtstraat terecht voor de grote winkelketens. Maar eerlijk is eerlijk, die ketens kun je in iedere stad bezoeken. Duik daarom de kleinere straten rondom de Grote Houtstraat in. Daar zijn veel kleine boetiekjes en speciaalzaken gevestigd die je alleen in Haarlem vindt. Deze winkels zijn voornamelijk gevestigd in de beroemde ‘Gouden Straatjes’.

Haarlem is een walhalla als het op zogenaamde ‘concept stores’ aankomt. Deze winkels verkopen vaak een mix van kleding, accessoires, boeken, en woonaccessoires. Daardoor kun je er met gemak een tijdje in rondsnuffelen. De bekendste winkelstraten voor dit soort winkels zijn de Barteljorisstraat en de Zijlstraat. Maar sla ook vooral de andere Gouden Straatjes, zoals de Schagchelstraat, Kleine Houtstraat, Anegang,Warmoesstraat, Gierstraat en Koningstraat, niet over tijdens je winkelavontuur.

Wie een weekendje weg is in Haarlem met zijn kinderen raden we een bezoek aan ‘Meneer Paprika’ aan. Deze in Haarlem beroemde speelgoedwinkel verkoopt het leukste (houten) speelgoed, maar je vindt er ook vintage meubels en kunt er terecht voor een kop koffie met taart terwijl de kinderen spelen met de Thomas de Trein-tafel. Deze speelse winkel heeft voor ieder wat wils.

Een laatste leuke tip voor wie wil winkelen in Haarlem is een bezoekje aan de Botermarkt. Op dit gezellige plein vindt vier keer per week een markt plaats. Als je de markt op maandag bezoekt dan kun je er tweedehands kleding scoren. Met een beetje geluk vind je daar dus een leuk item voor bijna niks! 

Foto door: Marketing Haarlem

Varen in Haarlem: de stad op haar mooist

Een boottocht is altijd een leuke activiteit tijdens een weekendje weg. Net als vele andere steden is ook Haarlem de moeite waard om vanaf het water te bewonderen. Of beter gezegd: Haarlem is op haar mooist vanaf het water. De historische grachten, gezellige terrasjes en het uitzicht over de prachtige monumenten langs de waterkant komen nog beter tot hun recht vanaf het water.

Er zijn verschillende manieren waarop je het water in en rondom Haarlem kunt verkennen. Maak een rondvaart over het Spaarne of huur een bootje bij een van de bootverhuurorganisaties in Haarlem en zelf een rondje varen. Wil je je weekendje weg in Haarlem wat avontuurlijker maken? Spring dan in een kano of kajak. Zet je armen aan het werk en maak zo een prachtige tocht door de stad. Zo ontdek je niet alleen op eigen houtje Haarlem vanaf het water, maar ben je ook lekker sportief bezig. Een kanotocht is ook een gegarandeerd succes voor wie een weekendje weg is met kinderen.

Een andere sportieve manier waarop je Haarlem kunt verkennen vanaf het water is met een SUP, ofwel een Stand Up Paddle board. Dit lijkt misschien lastig, maar je balans bewaren op zo’n groot board op stilstaand water is niet moeilijk. Nadat je samen met de instructeurs de theorie en veiligheid hebt doorgenomen gaan jullie samen het water op. Vooral op warme zomerdagen is dit een leuk alternatief op een meer traditionele rondvaart.

Goedkoop overnachten in Haarlem

In de historische binnenstad van Haarlem zijn een groot aantal hotels en bed & breakfasts te vinden waar je goedkoop kunt overnachten. De binnenstad is niet enorm groot waardoor je alle bezienswaardigheden goed te voet kunt bekijken. Al helemaal wanneer je hotel zich ook in de binnenstad van Haarlem bevindt. 

Het Amrâth Grand Hotel Frans Hals is de perfecte uitvalsplek is voor al je avonturen in de stad. Dit stijlvolle hotel ligt namelijk in het centrum van de stad met de Grote Markt op steenworp afstand. Dat betekent niet alleen dat je tijdens je weekendje weg in Haarlem vrijwel alles te voet kunt doen, maar dat het hotel ook goed bereikbaar is met het OV.

Wie liever in een iets kleinschaliger hotel overnacht kan kiezen voor het Ambassador City Centre Hotel. Dit is een sfeervol hotel tegenover de Sint-Bavokerk. Centraler dan dat kan dus haast niet. Als je op zoek bent naar een plek in het bruisende centrum van de stad dan is dit een van de beste opties. Het prachtig gerenoveerde Ambassador City Hotel bevindt zich temidden van alle cafés, restaurants en terrassen. Wie in dit hotel overnacht krijgt overigens een kortingskaart van diverse musea en restaurants; een leuke bonus voor je weekendje weg in Haarlem. 

Doordat Amsterdam en Haarlem zo dicht naast elkaar liggen komt het ook geregeld voor dat men kiest voor een overnachting in onze hoofdstad. We hoeven je niet te vertellen dat er in Amsterdam oneindig veel opties zijn voor een leuke en goedkope overnachting. Benieuwd naar goede hotel aanbiedingen in Amsterdam en nog meer fijne deals in Haarlem? Bekijk ze hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen