Hotelaanbiedingen Blog
weekendje-deventer-10-tips-met-de-leukste-dingen-om-te-doen

Weekendje Deventer? 10 tips met de leukste dingen om te doen

Deventer is een populaire stad voor dagjes uit en weekendjes weg. Hij heeft het beste van twee werelden: het is een moderne stad waarin de sporen van het rijke verleden niet volledig zijn uitgewist. Sterker nog: de sporen van het verleden worden er goed onderhouden en zijn vaak prachtig gerestaureerd. Dit maakt Deventer een aantrekkelijke toeristische trekpleister in het oosten van ons land. Het is echter niet alleen een trekpleister voor wie al in het oosten woont. Zo ben je vanuit Amsterdam in een uur en een kwartier al in Deventer. En ook vanuit het noorden en zuiden is de Hanzestad goed te bereiken. Dit maakt het een goede keuze voor een ontspannen weekendje weg. 

De stad aan de IJssel is een van de oudste steden van Nederland. Dankzij zijn geschiedenis die honderden jaren teruggaat heeft de stad genoeg te bieden voor cultuurliefhebbers. Zo vind je er het oudste stenen huis, het oudste wandelpark en de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland. Maar Deventer staat misschien wel het meest bekend als de ‘Koekstad’ door de bekende Deventer koek. Proef dus tijdens je weekendje in Deventer naast de sfeer ook deze lekkere koek.

Weekendje weg in Deventer? Hier kun je goedkoop overnachten 

In en rondom Deventer is genoeg te ontdekken. Daardoor is een dag in de Koekstad waarschijnlijk niet genoeg. Maak er een fijn weekendje weg van zodat er genoeg tijd is om zowel de historische binnenstad te bekijken, als aan de IJssel uit te waaien. Een weekendje weg in deze Overijsselse stad hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn genoeg hotel aanbiedingen die je weekendje weg nog nét wat leuker maken. Zo hou je ook nog wat geld over om royaal te genieten van de gastronomie in Deventer. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Bekijk hier de beste hotel aanbiedingen in en rondom Deventer op dit moment. 

Om je weekendje weg een beetje voor te bereiden is het altijd handig om te weten welke bezienswaardigheden je niet mag missen. Daar hoef je niet het hele internet voor te doorzoeken. Hieronder staan namelijk 10 tips voor een geslaagd weekend in Deventer.

Beklim de toren van de Lebuïnuskerk

Beklim de toren van de Lebuïnuskerk – Deventer Marketing

Beklim de toren van de Lebuïnuskerk

Begin je weekendje weg in Deventer op hoge hoogte. Zo kun je alvast alle mooie delen van de stad spotten waar je later een bezoekje aan wilt brengen. De beklimming van 220 traptreden vraagt wat van je benen maar je krijgt er ook wat voor terug: een bijzonder mooi uitzicht over de stad en omstreken. Een beklimming van de toren van de Lebuïnuskerk is een must voor iedere Deventenaar, maar ook voor iedere bezoeker aan de stad. Al helemaal als de zon schijnt op een mooie zomerdag. Dan kijk je namelijk ver over de Veluwe, zie je Apeldoorn, kijk je richting Hanzestad Zutphen, en spot je met een beetje geluk ook Hanzestad Zwolle. Heb je bijvoorbeeld voorkeur om een hotel op de Veluwe te bezoeken, dan hebben we daar ook een gemakkelijk overzicht voor, deze kun je hier vinden.

De kerk zelf is overigens ook zeker de moeite waard. Het is het grootste monument van de stad Deventer en staat al sinds de bouw in 1450 in de stad. Van oorsprong is dit een Romaanse kerk met crypte. Binnenin de kerk zijn nog veel wand- en gewelfschilderingen uit de 15e en 16e eeuw te bewonderen. Neem dus zeker ook een kijkje achter de deur als dat mogelijk is.

Speelgoed Museum Deventer

Foto: Speelgoed Museum Deventer

Nostalgie in het speelgoedmuseum: ook super voor de kinderen

Ben je een weekendje weg in deventer met het hele gezin? Dan is een bezoek aan het speelgoedmuseum een uitstapje waar je iedereen blij mee maakt. Kinderen staan vaak niet te springen bij de gedachte aan een museumbezoek, maar dat geldt niet voor dit bijzondere museum. Het speelgoedmuseum ligt aan de Brink, vlakbij de Waag. Wat je kunt verwachten van een bezoek? Een speelse ontdekkingstocht door de verleden en het heden van speelgoed. 

De vaste collectie van het museum bestaat onder andere uit 200 poppenhuizen, 200 treinen en mechanisch speelgoed uit verschillende decennia. Het is de plek waar volwassenen vol nostalgie kunnen rondlopen en waar kinderen uiteraard ook goed kunnen spelen.

weekendje-deventer-10-tips-met-de-leukste-dingen-om-te-doen

de Brink met de Waag Deventer Foto: Deventer Marketing

Struin over stadsplein de Brink en bezoek de Waag

In de oude binnenstad van Deventer vind je de de Brink: een monumentaal en centraal plein in de stad. Dit plein is vandaag het bruisende hart van de stad, maar was dit honderden jaren geleden ook al. De Brink was in de jaren 1300 (en daarna) een belangrijke plek waar handel werd gevoerd. Kooplieden kwamen van mijlenver naar de Hanzestad om te handelen. 

Het meest kenmerkende gebouw op het plein voor deze periode is de Waag. Dit laatgotische gebouw werd in 1528 gebouwd en is vandaag de dag nog altijd te bewonderen. Het indrukwekkende waaggebouw dient tegenwoordig als kantoor voor de VVV en biedt huis aan Museum de Waag. In dit museum vind je de stedelijke collectie van de stad Deventer en afwisselende tentoonstellingen. Ben je meer geïnteresseerd in het gebouw zelf? Dan kun je altijd even de VVV inlopen om wat meer informatie op te vragen over de rijke geschiedenis van dit gebouw en de vele andere prachtige panden die aan de Brink zijn gevestigd.

weekendje-deventer-10-tips-met-de-leukste-dingen-om-te-doen

Ontdek de prachtige binnenstad met een stadswandeling. foto: Deventer Marketing

Maak een stadswandeling (met gids)

Als je dan toch bij de VVV bent kun je misschien direct even het rooster voor de rondleidingen door de stad bekijken. Het is namelijk absoluut de moeite waard om een stadswandeling met gids te maken door de historische Hanzestad. Waarom? Op die manier zie je nét wat meer. Zo kan een gids je mooie verhalen vertellen over bepaalde plekken in de stad en laat hij/zij straten en onopvallende details zien die je zelf misschien had gemist of overgeslagen. Het startpunt van deze rondleidingen is de VVV aan de Brink. 

Krijg je al honger bij de gedachte aan een lange stadswandeling? Misschien is de SmaakRoute door Deventer dan wat voor jou. Deze route leidt je langs de must-see monumenten in de stad, maar ook langs de beste smaakwinkels in de stad. Tijdens deze unieke stadswandeling nodigen lokale en particuliere winkeltjes en bedrijven je uit om hun producten te proeven.

Dwaal door het prachtige historische Bergkwartier en het Noordenbergkwartier

Verken je de historische binnenstad van Deventer toch liever op eigen houtje? Dat kan natuurlijk ook. Op het internet staan een groot aantal verschillende bijzondere wandelroutes door de mooiste straten van de stad. Deventer verkennen zonder uitgestippelde route is overigens ook prima te doen. Hij is namelijk niet zo groot waardoor je in een weekend genoeg tijd hebt om zelf door de mooie straatjes van de binnenstad te dwalen. 

Tijdens je verkenningstocht door de Hanzestad wandel je gegarandeerd door het Bergkwartier. Dit wordt door velen bestempeld als een van de mooiste delen, al dan niet het mooiste deel van de stad. Het is het oude handelshart van de stad met veel opvallende bezienswaardigheden als de Muntentoren, de Bergkerk, de Synagoge en de oude Waag. Daarnaast staat dit stadsdeel ook vol met prachtige oude woonhuizen en heeft ontelbaar veel bijzondere geveltjes, hoekjes en doorkijkjes. Eigenlijk is het middeleeuwse Bergkwartier één groot monument.

Naast het Bergkwartier is ook het Noordenbergkwartier zeker de moeite waard om doorheen te wandelen. In dit oudste deel van de stad stonden vroeger kloosters voor de Broeders en Zusters van de Gemene Leven. Ook in dit stadsdeel staan een groot aantal monumenten die je zeker niet mag missen. Denk bijvoorbeeld aan de Grote Lebuïnuskerk (die je hopelijk gaat beklimmen), het oudste stenen woonhuis van Nederland,  en de Noordenbergtoren.

Een bijzonder stukje geschiedenis: bekijk het oudste stenen woonhuis van Nederland

Het oudste stenen woonhuis van Nederland staat in Deventer. Al sinds ongeveer 1130! Het huis, genaamd de ‘Proosdij’, ligt zoals hierboven genoemd in het Noordenbergkwartier op de hoek van de Sandrasteeg. Je loopt dit middeleeuwse huis misschien zo voorbij als je niet weet dat het zo’n bijzondere historie heeft. 

Het onderste deel van de muur van het huis stamt uit het jaar 900 en uit bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat de oudste kern van het huis dateert uit de 12e eeuw. Het gebouw werd door de jaren heen continu door mensen bewoond en is daardoor het oudste nog bestaande woonhuis van Nederland. Dit betekent dat er ook anno 2020 mensen in het gebouw wonen. Daardoor kun je geen kijkje nemen achter de meter dikke muur, maar kun je er natuurlijk wel gewoon naar kijken vanaf straat. 

weekendje-deventer-10-tips-met-de-leukste-dingen-om-te-doen

Vaar met het pontje naar de andere kant van de IJssel. Foto Deventer Marketing

Als je Deventer van bovenaf hebt gezien vanaf de Lebuïnuskerk en door de historische straten van de stad hebt gewandeld, dan is het ook leuk om de stad van nóg een andere kant te bekijken. Vanaf de overkant van de IJssel bijvoorbeeld. Wandel naar het water en maak de oversteek naar de andere kant van de IJssel. Dit is een leuke activiteit tijdens je weekendje in Deventer met kinderen, maar het is ook een mooi uitstapje samen tijdens zonsondergang. Het pontje brengt je in enkele minuten van de stadskant naar het prachtige natuurgebied, de Ossenwaard,’ aan de overzijde van de rivier. Heb je wel even genoeg gewandeld? Dan zijn de zandstrandjes aan de waterkant ook dé plek om even te ontspannen en aan de bruisende stad te ontsnappen.

 

Als je met de auto naar Deventer afreist dan is het pontje ook functioneel. Je kunt namelijk gratis parkeren op de Worp aan de overkant van de IJssel. Zo pak je het pontje om vanaf daar naar je hotel in de historische binnenstad te lopen. 

weekendje-deventer-10-tips-met-de-leukste-dingen-om-te-doen

Ontdek de vele leuke winkelstraatjes van Deventer. Foto: Deventer Marketing

Ontdek unieke winkeltjes in de Grote en Kleine Overstraat

Deventer is een van de mooiste Hanzesteden van Nederland. Er is oneindig veel te bekijken vanaf de gezellige straten en steegjes. De stad heeft ook veel leuke unieke winkels die goed zijn voor urenlang winkelplezier. Je vindt er uiteraard alle grote winkelketens, maar de stad heeft ook een groot aantal bijzondere boetiekjes, concept stores en andere winkels die moeilijk zijn te weerstaan. In en rondom de Grote- en Kleine Overstraat barst het van deze pareltjes. Dit is het stadsdeel waar je moet zijn voor de kleine straatjes en steegjes met originele winkels. 

Wie begin augustus een weekendje in Deventer doorbrengt valt met zijn neus in de boter. De eerste zondag van augustus wordt er namelijk een jaarlijkse boekenmarkt gehouden. Deze markt is maar liefst 6 kilometer lang en trekt veel bezoekers vanuit het hele land. Wie weet vind je er een goed boek waaraan je later op de dag een begin kunt maken terwijl je met een wijntje aan de IJssel zit. 

Bijzonder & actief: Fietsen op een hoge bi met Ultimate Adventures

Wandelen door Deventer is leuk, maar het kan natuurlijk altijd nog een tikkeltje actiever en specialer. Bijvoorbeeld door de stad te verkennen op een hoge bi. Een hoge wat? Een hoge bi dus. Dit is een historische fiets met een groot voorwiel met daaraan de trappers bevestigd, en een klein achterwiel. De fiets ziet er misschien wat onstabiel uit, maar als je kunt fietsen op een gewone fiets dan hoef je niet bang te zijn dat je van deze fiets afvalt. Fietsen verleer je namelijk niet, aldus Ultimate Adventures die deze te gekke fietsen verhuurt. Een tour door de stad op deze opvallende fietsen is niet alleen onvergetelijk door de prachtige straten waar je doorheen fietst, maar ook door je unieke vervoer. 

Het lekkerste voor het laatst: proef de Deventer Koek

We hebben het lekkerste voor het laatst bewaard: de Deventer Koek. Bewaar dit tijdens je weekendje aan de historische Hanzestad echter niet tot het laatst. Dat is zonde van al die plakken koek die had kunnen eten tijdens het hele weekend. 

Deventer wordt niet voor niets de Koekstad genoemd. Niemand weet precies hoe lang geleden het is dat de eerste koeken werden gebakken in deze stad. Uit verschillende bronnen blijkt dat de koek al in het eind van de middeleeuwen op professionele manier werd geproduceerd. De koek komt niet alleen uit Deventer; ook in Groningen, Friesland en Brabant wordt al sinds een lange tijd een dergelijke koek gebakken. Maar dat doet er niet toe. Hij is kruidig, luchtig en heerlijk. Je kunt de koek het beste proeven (en inslaan) in het authentieke winkeltje van de Deventer Koekwinkel aan de Brink. 

Beste hotelaanbiedingen in Deventer

Kun je niet wachten je weekendje weg naar Deventer te boeken? Bekijk dan eerst hier de beste hotel aanbiedingen en arrangementen in Deventer, ook kun je kijken voor hotels in omliggende steden. Zo garandeer je dat je genoeg geld overhoudt om een paar van die heerlijke Deventer koeken op te smikkelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen