Hotelaanbiedingen Blog

Top 10 bezienswaardigheden Maastricht tijdens een stedentrip

In de meest zuidelijke provincie van Nederland, Limburg, ligt de stad Maastricht. Het is de hoofdstad en de grootste stad van de provincie. De grootte van de stad is echter niet wat Maastricht zo aantrekkelijk maakt voor een stedentrip. Er zijn veel andere redenen waarom hij hoog op je lijstje zou moeten staan. Deze culturele parel in het zuiden van het land voelt haast on-Nederlands aan. Dat maakt het de perfecte keuze voor een dagje uit, een stedentrip of een weekendje weg.

Stedentrip in Maastricht: historie, architectuur en bruisende cultuur

Maastricht heeft een rijke historie die tweeduizend jaar terug gaat. Volgens Maastrichtenaren is de stad de oudste van Nederland. Die mening wordt niet door het hele land gedeeld, aangezien ook Heerlen, Nijmegen en Voorburg deze titel claimen. Oudste stad of niet, op vrijwel iedere straathoek word je er aan herinnerd dat je in een stad bent met een bijzonder rijke geschiedenis. Een geschiedenis die tot op vandaag de dag nog goed voelbaar is. Dit komt door de vele oude bouwwerken, mooie pleinen, indrukwekkende kathedralen en idyllische straten. 

De monumentenstad, zoals Maastricht ook wel wordt genoemd, heeft echter meer te bieden dan alleen historie. Hij is geliefd door cultuursnuivers, maar ook door liefhebbers van modern design, de natuur en bourgondisch eten. Er is genoeg te zien voor een uitgebreide stedentrip met een fijne overnachting. Voor een overnachting kun je kiezen uit een van de vele bijzondere hotels in de stad die vaak in monumentale panden verstopt zitten. Je hoeft deze hotels niet zelf op te zoeken; dat hebben wij hier namelijk alvast voor je gedaan. 

Benieuwd naar wat de gezellige stad in het zuiden van ons land te bieden heeft? Bekijk dan hieronder tien hoogtepunten van Maastricht. Deze mag je tijdens je dagje uit of stedentrip niet missen. 

1. Must-see museum in Maastricht: Bonnefantenmuseum

We trappen dit lijstje af met het bekendste museum in Maastricht: het Bonnefantenmuseum. Dit is een bezienswaardigheid die zich goed leent voor een druilerige dag. Maar wie van architectuur en kunst houdt heeft het excuus ‘slecht weer’ zeker niet nodig voor een bezoekje aan het Bonnefanten. 

Het museum bevindt zich pal aan de Maas op het voormalig industrieterrein ’Céramique’. In 1990 kreeg het Bonnefanten toestemming om een nieuw museum te bouwen. Het ontwerp van de bouw werd overgelaten aan de vooraanstaande Italiaanse architect Aldo Rossi. Het resultaat is een gebouw dat zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant opvallend is. De koepeltoren van het bouwwerk is een echte blikvanger die je nieuwsgierig maakt naar wat er zich binnenin bevindt. Binnenin wordt je oog niet alleen naar het prachtige houtwerk getrokken, maar ook naar de bijzondere exposities die er te zien zijn. 

De uiteenlopende collectie in het Bonnefantenmuseum is een wervelwind door de kunstgeschiedenis. Verwacht niet dat je er werk van Rembrandt, Van Gogh of Warhol kunt bewonderen. Het museum heeft namelijk meestal geen stukken van deze internationale grote namen in de collectie. Wat je er wel kunst zien? Bijzondere kunstwerken van verschillende eigenzinnige internationale kunstenaars. Deze stukken en de exposities in het Bonnefanten leren je altijd lessen over de kunstgeschiedenis en samenleving door de jaren heen. De monumentenstad is de perfecte plek om meer over de Nederlandse en Europese geschiedenis te leren. 

2. Kijk je ogen uit in Boekhandel Dominicanen

We gaan van het Bonnefantenmuseum door naar de historische binnenstad van Maastricht. Daar vind je namelijk boekhandel Dominicanen. Nu horen we je denken: eerst een museum en nu een boekhandel? Precies. Want zelfs wie geen boekenwurm is kijkt zijn ogen uit in deze boekhandel. Dat komt doordat hij is gevestigd in de indrukwekkende 13e eeuwse Dominicanenkerk (ook wel Dominicanerkerk). 

De kerk is zo’n 15 jaar geleden ‘omgebouwd’ tot boekhandel. Toch is de historie van de kerk niet verloren gegaan tussen alle boeken. Het gotische bouwwerk heeft nog alle tekenen van een oude kerk: de stenen pilaren en het 14e-eeuws fresco kunnen dit niet verhullen. En dat is maar goed ook, want het is een bijzonder gezicht die ook niet-boekenliefhebbers kunnen waarderen. Boekhandel Dominicanen is meerdere malen getipt als mooiste boekhandel ter wereld. Iets wat je zeker met eigen ogen moet komen beoordelen. 

3. Volg Napoleon’s voetstappen in Fort Sint Pieter

Laat de binnenstad even voor wat het is en bezoek Fort Sint Pieter bovenop de gelijknamige Sint Pietersberg. Dit fort vindt zijn oorsprong in 1701 en had een belangrijke rol in het verdedigen van de stad. De strategische ligging van het fort met het goede heeft ook vandaag nog zijn voordelen. Het fort biedt namelijk een prachtig wijds uitzicht over de stad en het glooiende Limburgse landschap.

Fort Sint Pieter heeft goed bewaard gebleven kanon kamers, barakken, tunnels en ondergelegen mergelgrotten. Ooit liep Napoleon door deze grotten, maar vandaag de dag kun je ze zelf bekijken tijdens een rondleiding. 

4. Wandel over de Sint-Servaasbrug in Maastricht

Vanaf de Hoge Brug heb je een goed uitzicht op de middeleeuwse Sint Servaasbrug. Dat is leuk voor wie er foto’s van wil maken, maar je kunt natuurlijk ook zelf over deze eeuwenoude brug lopen. De Sint-Servaasbrug, ook wel de ‘oude brug’ genoemd, werd gebouwd in de 13e eeuw. Ondanks dat de brug door de jaren is gebombardeerd, opgeblazen en is gerenoveerd, is de kern bewaard gebleven. Dat maakt deze potige stenen brug de oudste van Nederland en een van de meest karakteristieke bouwwerken in Maastricht. 

Deze brug over de Maas verbindt de oude stad met het nieuwe en exclusieve Wyck: een wijk die ook zeker de moeite waard is tijdens je stedentrip. Hier vind je namelijk veel bijzondere winkels en sfeervolle restaurants.

5. Bekijk Maastricht vanaf hoge hoogte: Beklim de Sint Janskerk

Vanaf Fort Sint Pieter heb je een mooi uitzicht over de omgeving rondom Maastricht. Vanaf de Sint Janskerk heb je echter een geweldig uitzicht over de stad zelf. De kerk is een populaire bezienswaardigheid in Maastricht vanwege zijn opvallende rode toren. Je kunt er vrijwel niet omheen tijdens je stedentrip in Maastricht. Het beklimmen van de toren (43 meter hoog) vereist niet al te veel inspanning, maar levert wel veel op. Beklim de toren en kijk uit over het Vrijthof, de Maas, en misschien ook Fort Sint Pieter. Mits je gezegend bent met goed weer natuurlijk.

6. Historische Jekerkwartier: Bisschopsmolen en Helpoort

Maastrichts historische Jekerkwartier heeft eigenlijk alles wat je van je stedentrip in de stad aan de Maas verwacht. Deze wijk ligt tussen de stadsmuren en barst van de eeuwenoude monumenten. In de kleine kronkelende straten zijn veel speciaalzaken gevestigd op het gebied van kunst & design, bourgondische streekproducten, en antiek. Daarnaast kun je er ook gezellig eten en borrelen in een van de vele cafeetjes en restaurants. 

Het Jekerkwartier heeft alles wat Maastricht zo knus en bourgondisch maakt. Daarnaast vind je hier ook een aantal monumentale bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je dag of weekend in Maastricht. De stadsmuren rondom deze wijk is de oudste stadsmuur van Nederland. Deze beschermde de stad nadat het stadsrechten verkreeg. De muur werd afgesloten met verschillende stadspoorten. De Helpoort is een van die poorten en staat nog steeds overeind. De poort dateert uit 1229 en is daarmee de oudste stadspoort van Nederland. Hij dient inmiddels niet meer als bescherming maar als historische trekpleister. Wandel over de kinderkopjes onder de poort door en neem zo een bijzonder kijkje terug in de tijd. 

Een andere bijzondere bezienswaardigheid in deze wijk is de bisschopsmolen. Deze molen ligt in het hartje van de stad en werkt nog steeds. Dat is uniek voor een molen uit de 11e eeuw. Vier dit bijzondere stukje geschiedenis met een Limburgse Speltvlaai tijdens een rondleiding door de ambachtelijke bakkerij aan de Stenenbrug. Want ook een Limburgse vlaai mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Maastricht.

7. Ga naar het marktplein voor een drankje en historische architectuur

Zin in een appel of banaan? Zoek dan het marktplein op. Daar wordt namelijk iedere woensdag en vrijdag groente en fruit verkocht. Is het geen woensdag of vrijdag? Of heb je geen zin in een appel of banaan? Ga dan alsnog naar het marktplein. Daar staat namelijk een van de meest imposante bouwwerken van de stad: het stadhuis. Het stadhuis is haast niet te missen bij een bezoek aan Maastricht. Dit komt niet alleen door de bijzondere Baroque architectuur, maar ook doordat de toren nog regelmatig zijn 49 bellen laat klinken.

Het gebouw werd in de 17e eeuw gebouwd en is een creatie van de Nederlandse architect Pieter Post. Tegenwoordig vind je rondom het marktplein veel cafés, restaurants en winkels. Dat maakt een bezoek aan het stadhuis ook een goed excuus voor een kop koffie of een hapje eten ergens in de buurt. 

8. Bezoek de oudste kerk van Nederland: Onze Lieve Vrouwebasiliek

Een ander plein dat de moeite waard is om te bekijken is het Onze Lieve Vrouweplein. Dit plein was tussen de 11e en de 12e eeuw het centrum van Maastricht, met als middelpunt de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Deze kerk is misschien wel het beste voorbeeld van Romaanse bouwkunst in heel Nederland. De grootse kerk doet denken aan een kasteel dankzij de hoge dikke muren en grote torens. Binnenin de kerk schijnt het zonlicht door prachtig glas in lood en kun je een aantal bijzondere kerkelijke kunstvoorwerpen en kunstwerken bewonderen. 

De enorme historie van deze kerk en plek maakt dat de Onze Lieve Vrouwebasiliek voor sommigen een bijzonder spirituele plek is. Je ziet er dan ook vaak pelgrims knielen naast het altaar van ‘Onze Lieve Vrouw’ Maria dat dateert uit de 15e eeuw. Niet alleen pelgrims maar ook veel andere steken er een kaarsje  op. De wakkerende vlammen weerspiegelen op een haast magische wijze in het glas waarachter het beeld van Maria staat. 

9. Pak een terrasje op het Vrijthof

Een dagje uit in Maastricht of een stedentrip in de stad staat vaak bol met cultuur en historie. De stad (en Limburg in het algemeen) staat echter bekend om zijn bourgondische sfeer. Die moet natuurlijk ook geproefd worden tijdens je bezoek aan de Maasstad. Het Vrijthof is daar een goede plek voor. Dit is en van de grootste pleinen in de stad waaraan je veel terrasjes en gezellige horecagelegenheden vindt. Het is het kloppende hart van de stad waar altijd wel wat te beleven is. Zo vinden er gedurende het hele jaar festivals plaats, staan er markten en zijn er andere culturele evenementen. De belangrijkste hiervan is (voor de Maastrichters) uiteraard het carnaval. Daarnaast heeft de beroemde Maastrichter André Rieu regelmatig een openluchtconcert gegeven op dit prachtige plein. We geloven direct dat de akoestiek er geweldig is. 

Het uitzicht vanaf het terras is trouwens niet mis. Aan het Vrijthof staat namelijk de historische 12e eeuwse Sint Servaasbasiliek. Deze kerk heeft niet een enorm indrukwekkend interieur, dus je hoeft het eten en drinken niet te haasten om de kerk van binnen te bekijken. 

10. Modern en industrieel Maastricht: het Sphinxkwartier

We eindigen de mooiste bezienswaardigheden van Maastricht met een van de nieuwere hotspots van de stad: het Sphinxkwartier. Deze industriële wijk laat een volledige andere kant van de Maastricht zien. Ook deze wijk kent een interessante historie, maar wordt tegenwoordig gekenmerkt door zijn creatieve en hippe karakter. 

Sphinx was tot halverwege de twintigste eeuw de grootste werkgever van Maastricht. Het glas- en aardewerkbedrijf was werkgever van Maastrichter. De fabriek kreeg echter aan het einde van de twintigste eeuw een nieuwe locatie . De oude fabriekspanden van Sphinx zijn niet meer in gebruik om glas- en aardewerk te maken, maar hebben een andere invulling gekregen. Zo vind je er tegenwoordig galeriën, restaurants, gezellige cafés, een yogastudio en verschillende werkplaatsen. Daarnaast vinden in en rondom de opgeknapte fabriekspanden regelmatig kunst, drama- en muziekvoorstellingen plaats. Wie echt door Maastricht verrast wil worden moet zeker een rondje door het bruisende Sphinxkwartier wandelen. 

Goedkoop overnachten in Maastricht

In en rondom Maastricht zijn veel hotels, Bed & Breakfasts en accommodaties. Je kunt bijvoorbeeld overnachten in het moderne Wyck, het hippe Sphinxkwartier of in de oude stad. Als je op zoek bent naar een centrale locatie dan is Wyck een goede optie. Dit is dicht bij het centraal station en daardoor een goede uitvalsplek voor allerlei activiteiten. Een bijzonder hotel in dit stadsdeel is Townhouse Hotel Maastricht. Dit hotel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dankzij het gastvrije welkom en de luxe kamers met retro-tintje voel je je direct thuis. 

Wie liever in de groene omgeving van Maastricht overnacht kan bij Buitenplaats Vaeshartelt terecht. Daar slaap je in een voormalig 18e-eeuws kasteel dat ooit als ‘buitenplaats’ diende van de rijke industrieel Petrus Regout. Ontsnap aan de bruisende stad op deze unieke plek in de natuur met Maastricht op slechts een steenworp afstand.

Benieuwd naar andere bijzondere overnachtingen of goedkope hotels in en rondom Maastricht? Neem dan een kijkje op onze website voor een uitgebreid aanbod van hotel aanbiedingen in Limburg

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen