Hotelaanbiedingen Blog

Ontdek de mooiste Nederlandse tulpenvelden

De tulp stamt af van de Leliefamilie (Liliaceae). Een Weense ambassadeur ontdekte rond 1551 de Tulp in Turkije.De Weense ambassadeur Ogier Gisleen van Busbeke genaamd was zeer gecharmeerd door deze bloem en zond daarom enkele zaden van deze bloem naar zijn thuisland Oostenrijk. In 1562 kwam er een vracht tulpenbollen aan in de haven van Antwerpen, dit was het begin van de Europese tulpenteelt. In Nederland is maar een wilde tulp te vinden dit wordt de bostulp genoemd.

Over het algemeen vind je in Nederland alleen maar gekweekte tulpen. Ondanks dat wij bekend staan als tulpenland is de tulp van origine dus helemaal geen Nederlandse bloem. Toch blijft het een wonderschone bloem die inmiddels zo in het  Nederlandse landschap is verankert dat hij niet meer weg te denken is uit het Nederlandse landschap. Tulpen het zijn prachtige bloemen, vooral als ze in een vol veld in bloei staan. Het is moeilijk om exact aan te geven wanneer de tulpen precies bloeien, dit verschilt namelijk per seizoen. Het heeft ermee te maken dat de tulp pas gaat bloeien als de temperatuur regelmatig boven de 15 graden uitkomt. Over het algemeen bloeien de tulpen tussen maart en april. In mei zijn de tulpen klaar voor de pluk omdat anders de bloembollen te veel energie verspillen. Hoe mooi de bloemen ook zijn de bollen van de tulp zijn het uiteindelijke handelswaar. Desondanks is deze periode vaak warm en lang genoeg om van dit prachtige typische Nederlandse landschap te genieten. Om je alvast een klein beetje inspiratie te geven volgen hieronder een aantal tips.

Tulpen velden Zijpe

Tulpenvelden Zijpe

Achter de duinen direct aan zee in de prachtige polder Zijpe vindt je een van de mooiste tulpenregio’s van Nederland. Hier vindt je vele kwekers die er prachtige tulpenvelden op nahouden. Je kunt onder het genot van een heerlijk zeewindje genieten van alle pracht en praal aan kleuren die deze regio te bieden heeft. Er worden in samenwerking met kwekers zoals bijvoorbeeld: “Fluwel” en de Stichting Bloeiend Zijpe diverse evenementen georganiseerd.  Ook kan je een tochtje met een treintje maken en is er een Land van Fluwel . In de tuinen kan je veel inspiratie opdoen en genieten van al het moois om je heen.

De Bollenroute en fietsroute door de Noordoostpolder

De Noordoostpolder staat bekend om zijn prachtig langgestrekte velden vol met bloemen. Dit is misschien wel de meest bekende streek om bollen te bezichtigen. Je vindt hier dan ook de langste Bollenroute van Nederland. Deze 100 km lange route is goed bewijzerd en kunt u vanaf de A6 afslag Emmeloord volgen. In het plaatsje Creil is een Tulpeninformatiecentrum waar je diverse informatie kunt vinden over tulpenroutes en andere leuke activiteiten. Deze streek is niet alleen leuk om met de auto te verkennen maar ook met de fiets. Er zijn hier dan ook diverse fietsroutes te vinden. De omgeving is hier typisch Hollands en adembenemend mooi. Het is de perfecte omgeving voor een dagje uit. Sla dit gebied dan ook zeker niet over.

Keukenhof

Keukenhof foto gemaakt door: Saproko

Keukenhof

De keukenhof mag natuurlijk niet op dit lijstje ontbreken. Dit is misschien wel de bekendste toeristische trekpleister als het om bloembollen en bloemen gaat. Omgeven door prachtige bloemen vind je het meest prominente gebouw van de keukenhof:” kasteel Keukenhof”, welke je (behalve de tuinen) het hele jaar kunt bezoeken. Het kasteel dateert uit 1642 en is een leuke plek om te bezoeken in combinatie met de bollenvelden. Er zijn naar de keukenhof diverse tours te vinden, maar de leukste en ook nog eens typisch Nederlands is wel de fietstour. Op een fiets door de keukenhof is de uitgelezen kans om volop van de tulpen te genieten. Het is een leuke manier om alles te ervaren. De entree van de keukenhof is 16 euro en zij zijn alleen tussen maart en mei geopend.

Vergeet Lisse niet

Ga je naar de keukenhof vergeet Lisse dan niet. Dit prachtige dorpje omgeven door bollenvelden. Het bloemencorso welke start  vanaf Noordwijk en eindigt in Haarlem komt door dit dorp. Naast dat je hier de keukenhof vindt heeft Lisse dus nog veel meer te bieden. De perfecte locatie voor een weekendje weg vol schoonheid en rust.

Van Leiden direct naar de Bollenstreek

Ben je toch in de omgeving van Lisse sla Leiden dan niet over. Naast dat dit een heerlijke stad is voor een weekendje weg rijdt je vanaf deze stad direct de Bollenstreek in. Wil je echt genieten? Huur dan een fiets in Leiden en begin je tochtje door deze prachtige streek. Noordwijk en Lisse liggen hier in de omgeving net als de andere prachtige pittoreske plaatsjes die zich schuilhouden achter de bloemenzee. In Leiden zelf is natuurlijk ook veel te doen, dus ben je de rust even stad, dan zoek je gewoon de drukte weer op.

Noordwijk en Sassenheim

Deze twee pittoreske dorpjes Noordwijk en Sassenheim genaamd liggen middenin de Bollenstreek. Hier vind je uitgestrekte velden vol met hyacinten en tulpen. Dit is echt adembenemend mooi en een erg mooie streek om met de fiets te verkennen. Je zou een OV-fiets in de buurt kunnen huren of bij een fietsverhuurder. Ga je rond de tijd van de bloemencorso’s dan is het echt genieten. Deze streek is hier namelijk enorm bij betrokken.

 

Bloemrijk Enkhuizen

Bij Enkhuizen denk je vaak aan: watersport, boten of het Zuiderzeemuseum. Toch heeft deze regio meer te bieden dan je zou denken. In de directe omgeving van Enkhuizen en Andijk vindt je prachtige tulpenvelden. Deze langgestrekte velden lenen zich perfect voor mooie foto’s. Aan de andere kant van Enkhuizen grenst Bovenkarspel. In deze omgeving vindt u prachtige velden vol met tulpen. De uitgelezen kans dus om een rondje Enkhuizen te doen per fiets of auto. Ook nog eens de perfecte omgeving voor een weekendje weg. Boek een leuk hotel in de buurt en combineer diverse activiteiten in deze prachtige omgeving.

 

Dagje touren

Wil je in een dag veel bloemenvelden zien? Of wil je een weekendje weg en wat rondtoeren? Het kan natuurlijk allemaal, het is maar net waar je zin in hebt. Je kan ook zelf kiezen of je met de auto of de fiets gaat. Heb je er ook al eens aan gedacht dat je ook een: oude solex, step of een paard zou kunnen huren. Er zijn diverse manieren waarop je door de prachtige bollenstreken kunt touren. Je kan natuurlijk ook gaan wandelen. Eigenlijk maakt het niet uit. Je moet doen waar jij jezelf goed bij voelt. Wist je dat de ANWB een hele route door de Bollenstreek heeft uitgezet? De ANWB heeft een 60 kilometer lange bewegwijzerde autoroute door de bollenstreek en langs de keukenhof uitgezet. Wil je deze route volgen? Neem dan vanaf de A44 afslag 7 (Oegstgeest) richting Katwijk/Rijnsburg.  

 

Bloemencorso’s

Je hebt de term wellicht al een keer horen vallen. In de Bollenstreek worden namelijk veel bloemencorso’s gehouden. Zoals ze in het Zuiden van het land Carnaval kennen en prachtig praalwagens bouwen van papier of piepschuim, maken ze die in de Bollenstreek van bloemen. Prachtige wagens helemaal bedekt met bloemen. Dat zie je niet snel ergens. Is dat niet uniek? Het is iets waar je zeker eens naar toe moet gaan. Houdt de evenementen kalenders van de Bollenstreek dan ook goed in de gaten. Je wilt zo’n bloemencorso echt eens meemaken van dichtbij.

 

Drukte mijden

Tussen half april en half mei zijn de weekenden erg druk als je de bollenvelden wilt bezichtigen. Op doordeweekse dagen vindt je waarschijnlijk meer rust. De Noord-en Zuid Hollandse kust staan voornamelijk bekend om haar bollenvelden en draagt ook de naam van bollenstreek. Hier vindt je dan ook de meeste toeristen en kan het dan ook erg druk zijn. Wil je toch genieten van de bloembollen, maar geen drukte? Denk dan eens aan andere streken. Er zijn in Nederland namelijk meer strekken dan alleen de bollenstreek. In de provincies: Groningen, Friesland, Flevoland en Zeeland vind je minstens zo’n prachtige bollenvelden. Misschien zijn deze doordat ze niet worden omgeven door toeristen misschien nog wel mooier. Laat je weekendje of dagje dus niet afhangen van toeristische drukte en zoek eens verder dan het bekende. Je zult versteld staan hoeveel adembenemende velden je in de andere provincies vindt.

Per boot, te voet en op wielen

Je hebt de mogelijkheden van de Bollenstreek per auto of fiets waarschijnlijk al voorbij horen komen. Je kan zowel met de auto als met de fiets deze prachtige streek bezoeken. Met de auto kom je waarschijnlijk wat verder als dat je met de fiets gaat. Toch is het bekijken van deze streek op de fiets zeker een aanrader. Maar wist je dat je deze streek nog op meer manieren kunt verkennen? Je kunt de Bollenstreek op de volgende manier verkennen:

 

  • Fiets: er zijn diverse fietsroutes door deze streek, je kunt gemakkelijk een fiets huren in deze omgeving.
  • Te voet: kan je de Bollenstreek goed verkennen, zeker met het vernieuwde wandelnetwerk. Je komt te voet vaak op unieke  plaatsen waar je met de auto of de fiets niet zou kunnen komen.
  • Per boot: veel mensen zullen er niet aan denken, maar door het uitgebreide sloepen netwerk en het makkelijk huren  van boten, kan je de Bollenstreek ook vanaf het water verkennen. Bovendien krijg je een hele andere ervaring en beleving vanuit het water.

 

Wellicht had je voor het lezen van dit artikel gedacht dat bloemen maar saai zouden zijn. Bij bloemenvelden denk je niet zo snel aan een dagje weg waarschijnlijk. Het is voor Nederlanders eigenlijk ook heel gewoon. Het is iets wat we al kennen, toch staan we niet genoeg stil bij de schoonheid van deze streek. Het is echt iets unieks wat je niet snel in een ander land vindt en wat je echt eens een keer moet zien. Je eigen land heeft zoveel verrassingen en is zoveel mooier dan je zelf denkt. Denk bij een weekendje weg dus eens aan iets anders dan een stad. De Bollenstreek is minstens zo mooi en op vele manieren te verkennen. Er is dus echt voor ieder wat wils. Om een fijn weekendje weg te hebben en iets unieks te ervaren hoef je dus niet ver weg. Bovendien krijg je plaatjes van foto’s met al die mooie bloemen, en maak je jouw eigen unieke ansichtkaart. Wat wil je nu nog meer? Sla de Bollenstreek niet over. Kies voor jouw de manier van vervoer en de juiste streek en ontdek het prachtige wonderschone beeld van Nederland. Het is in ieder geval een beleving die niet snel van je netvlies zal verdwijnen en je nog lang bij zal blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen