Hotelaanbiedingen Blog

Ontdek de mooiste kastelen in Nederland

In de middeleeuwen woonden edelmannen in Kastelen waar vanuit ze burgers en het land beschermden. Tegenwoordig zijn er nog veel kastelen uit de middeleeuwen in Nederland te vinden. Ze zijn nu niet meer in dienst als verdedigingsburcht, maar vaak als musea, restaurant of hotel. Kastelen hebben altijd iets romantisch. Al heb je er honderd gezien, elk kasteel blijft bijzonder. Het is toch altijd alsof je een beetje in de tijd terug reist. Bovendien is in een kasteel slapen of er één bezoeken een erg leuke toevoeging op een dagje uit. Om je een beetje op weg te helpen beschrijven wij hier een aantal van de mooiste kastelen van Nederland die je kunt bezoeken.

Fletcher Hotel-Restaurant Kasteel Erenstein

In het rustige Zuid-limburgse Kerkrade staat een prachtig kasteel dat tegenwoordig dienst doet als hotel. De naam Erenstein is een verbastering van de familienaam van Ederen. In de 14e eeuw is dit kasteel gebouwd en werd het bewoond door ridder Adam van Ederen. Omringd door een prachtige slotgracht met aangrenzend park maakt dit kasteel tot een perfecte overnachtingsplaats. Het is een viersterren hotel en telt 31 kamers en 13 suites. Het restaurant is stijlvol en hangt vol met prachtige kroonluchters, alleen al met een hapje eten voel jij jezelf een echte edelman of vrouw. De krakende traptreden in dit kasteel nemen je even mee terug in de middeleeuwen. Naast dit prachtige kasteel kan je ook erg genieten van de omgeving er omheen. Zo ligt het in de buurt van het Gaiapark, Maastricht en Aachen. Er zijn vaak leuke aanbiedingen te vinden voor dit kasteel bekijk de aanbiedingen Fletcher Hotel Restaurant Kasteel Erenstein hier.

Kasteel Heeswijk (Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant)

Kasteel Heeswijk (Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant)

Kasteel Heeswijk is sprookjesachtig en brengt je echt terug in de middeleeuwen. Tegenwoordig doet dit kasteel dienst als museum, maar de allereerste bewoner van dit kasteel is graaf Almericus van Heeswijk. Je kunt in dit kasteel zien hoe de adellijke families vroeger woonde en er is een prachtige collectie kunstwerken aanwezig. Wil je trouwen? Dan is dit kasteel er erg geschikt voor. Houdt de website van dit kasteel goed in de gaten, want kasteel Heeswijk organiseert vaak open dagen en middeleeuwse feesten.

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg

Bekend van de televisieserie Floris (opgenomen in 1968) maakt kasteel Doornenburg zeer bijzonder. Door de serie waan je jezelf in de middeleeuwen en met die gedachte voel jezelf alsof je in de serie zit. Doordat de voorburcht van het kasteel woonvertrekken, een kapel en een boerderij bevat is het erg uniek voor een Nederlands kasteel. Nadat het in de Tweede Wereldoorlog volledig was verwoest door een Brits Bombardement is het van 1947 tot 1968 weer geheel opgebouwd. Het is een van de best bewaarde kastelen van Nederland, welke bestaat uit een voorburcht en een hoofdburcht verbonden door een smalle houten brug. In de 9e eeuw bevond zich op de plaats van het kasteel al een huis wat uiteindelijk is uitgebouwd tot het huidige kasteel. Dit kasteel ligt nabij het dorp Doornenburg wat zich  in het oosten van de Betuwe bevindt centraal gelegen in Gelderland. De perfecte omgeving voor een weekendje weg.

Hotel kasteel Terworm

Hotel kasteel Terworm

In het prachtige  natuurgebied in de omgeving van Heerlen vindt u Kasteel Terworm. Dit kasteel dateert grotendeels uit de 17e eeuw. Voor de 17e eeuw deed het vanaf de 15e eeuw dienst als verdedigingsburcht. Het kasteel vormt een T-vorm en is bedekt met zadeldaken. De mergelstenen boogbrug ( daterend uit 1843) vormt een prachtige entree naar dit vier sterren hotel. Het is een sfeervol hotel wat beschikt over vele luxe zoals:

  • prachtige suites
  • 40 sfeervolle kamers
  • wellnesscentrum
  • fitnessruimte
  • prachtig terras
  • zwembad

In de buurt van dit kasteel hotel bevinden zich:

  • Maastricht
  • wereldtuinen van Mondo Verde
  • Bonnefantenmuseum in Maastricht
  • Valkenburg

De perfecte uitvalsbasis voor een compleet weekendje weg in romantische sferen.

 

Slot Loevestein

Slot Loevestein

Bekend om het verhaal van Hugo de Groot die in een boekenkist uit dit kasteel kon vluchten, wat in die tijd dienst deed als gevangenis, maakt dit kasteel het bezoeken zeer de moeite waard. Het is gebouwd in 1357 in opdracht van Dirc Loef van Horne. Het is een tijd in handen geweest van de Spanjaarden gedurende de 80 jarige oorlog, maar daarna is het staatsbezit geworden. Het is een intrigerend museum in een prachtige omgeving, omringd door oude huisjes uit die tijd. Het is een kasteel dat absoluut niet op je lijstje mag ontbreken. Bezoek je dit museum combineer het dan met een weekendje uit in het schilderachtige vestingstadje Heusden.

 

Kasteel Oud-Poelgeest

Kasteel Oud-Poelgeest

Boek een weekendje weg in het prachtige Leiden en slaap in kasteel Oud-Poelgeest gelegen in Oegstgeest ten noordwesten van leiden. Het kasteel is ontstaan in 1300 en is een sfeervol drie sterren hotel, waarmee jezelf echt in de middeleeuwen waant. Het kasteel begeeft zich om een landgoed van ruim 10 ha. omgeven door veel loofbos, een vijver en waterlopen. Het is in 1640 opgebouwd tot de stijl waarin het kasteel zich nu bevindt. Rond 1725 woonde hier de beroemde Leidse professor Herman Boerhaave. Hij plantte hier bijzondere vormen en legde een kruidentuin aan. In 1940 kwam het kasteel in handen van de gemeente Oegstgeest waarna zij het in 1988 toevertrouwde aan de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest. Sinds 2013 heeft dit kasteel de ANBI-status. Daar Leiden al prachtig is om te bezoeken maakt dit kasteel het helemaal af. Omgeven door een prachtige bomenlaan voel je jezelf al adellijk als je de oprit oprijdt.

Kasteel Coevorden

Kasteel Coevorden

Wil je een keer naar Drente? Boek dan een overnachting in kasteel Coevorden. Het kasteel is een versterkte woning en is een rijksmonument. De allereerste vorm van dit kasteel was een motte met een houten toren omgeven door grachten en houten muren.  Het kasteel houdt er een roerige geschiedenis op na. Doordat het kasteel zich in moerasgebied begaf op doorgangsroutes naar hanzesteden Munster en Groningen en vanwege de lucratieve tolrechten, was het bezetten van deze vesting van groot belang. Het bezit van dit kasteel wisselde dan ook vele malen en kent dus vele bewoners. In 1402 werd het kasteel door bisschop Frederik van Blankenheim herbouwd. Van de 12e tot de 15e eeuw werd dit kasteel door de Burggraven van Coevorden bewoond. Nadat het door Hertog Karel van Gelre werd verbouwd kreeg het zijn huidige vorm. Daarna werd het een ruïne en werd het in 1967 gerestaureerd. Nu doet het dienst als hotel en kan je hier een romantische overnachting boeken.

Kasteel De Vanenburg

Kasteel De Vanenburg

In Putten (gelegen in Gelderland) ligt een schitterende buitenplaats kasteel “De Vanenburg” genaamd.  Het dateert uit de 17e eeuw en brengt je omgeven door de prachtige bossen helemaal in de middeleeuwse sfeer. De naam van het kasteel is een verbastering van Walenborch en werd voor het eerst genoemd toen het aan Wolf van Putten door de abdij Abdinghof te Paderborn te leen werd gegeven. Hier kan je helemaal tot rust komen in dit prachtige vier sterren hotel. Je hoeft niet eens ver buiten het kasteel om een fijn weekendje weg vol rust en sfeer te ervaren.

Kasteel Doenrade

Kasteel Doenrade

In een van de zuidelijkste stukjes van Nederland ligt dit werkelijk sprookjesachtige kasteel. Wil je net als “Doornroosje” een keer in een kasteel slapen? Boek dan een hotelovernachting in dit witte sprookjeskasteel. Hier komen echt werkelijk je dromen uit. Het kasteel is een van de oudste van Limburg en  werd gebouwd rond 1117. Oorspronkelijk was dit kasteel een slot met grachten eromheen. Het is heel lang in het bezit geweest van de adellijke familie van Brempt tot Doenraedt. Rond 1925 deed het dienst als Nonnenklooster waar voornamelijk oude mannen werden verpleegd. Nu doet dit sprookjeskasteel zich dienst als hotel en kan je genieten van een goed bewaard stukje erfgoed.

Kasteel Nederhemert

Kasteel Nederhemert

Wil je naar een pittoresk gebied met veel natuur? Wil je jezelf wanen op een “ oer-Hollands” oud landgoed? Wat zich bevindt op het landgoed van de adellijke familie “ van Wassenaar”. Bezoek dan kasteel Nederhemert. Alleen al de heenreis is een prachtige ervaring. Je waant je tussen het maasgebied en kan met een pontje over. Dit kasteel is heel lang een ruïne geweest, maar in 2005 geheel gerestaureerd. De natuur is er adembenemend en zeker een bezoekje waard.

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de vele kastelen die Nederland rijk is. Elk kasteel wat is beschreven is bijzonder op zijn haar manier en tellen elk een rijke geschiedenis. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer romantische plekjes te vinden in Nederland waar je jezelf in de middeleeuwen kunt wanen. Toch is dit een lijstje waarvan er zeker iets naar je gading tussen zult zitten. Vaak denk je bij kastelen en burchten aan Duitsland of Frankrijk, maar voor een sprookjesachtige sfeer hoef je dus niet ver weg te gaan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen