Hotelaanbiedingen Blog
dit-zijn-de-grootste-10-steden-van-nederland

Dit zijn de grootste 10 steden van Nederland

Nederland is een klein kikkerlandje. Van oost naar west is Nederland zo’n 200 kilometer breed en van noord naar zuid zo’n 300 kilometer lang. Je zou denken dat je snel bent uitgekeken op zo’n klein land. Maar niets is minder waar. Nederland barst namelijk van de gezellige en prachtige historische steden; van noord tot zuid en van oost tot west. Als je van een stedentrip houdt dan hoef je dus zeker de grens niet over. 

Doordat Nederland niet groot is zijn de Nederlandse steden ook niet zo groot. Zelfs de grootste stad van Nederland (dat is natuurlijk Amsterdam) heeft niet meer dan een miljoen inwoners. Daardoor kun je ze makkelijk in een weekend of zelfs in een dag verkennen. Heb jij de tien grootste steden van Nederland allemaal al eens bezocht? Zo nee, zet de steden waar je nog niet bent geweest dan snel op je lijstje. De onderstaande grote- en historisch rijke steden zijn namelijk alle tien de moeite waard voor een dagje uit of weekendje weg. 

Amsterdam ( 873.471 inwoners)

Het zal je vast niet verbazen dat de grootste stad in Nederland Amsterdam is. Amsterdam is de meest toeristische stad van Nederland en de bekendste Nederlandse stad. Zelfs in de verste uithoeken van de wereld heeft men wel eens van ‘Amsterdam’ gehoord. En dat terwijl ze soms Nederland helemaal niet kennen. De mooie Nederlandse hoofdstad is niet alleen geliefd bij buitenlandse toeristen maar wordt ook veel bezocht door Nederlanders. Dat is niet moeilijk om te begrijpen; de stad staat vol met prachtige oude herenhuizen, heeft een veelheid aan musea en theaters, en heeft ontelbaar veel leuke restaurants en cafés. Kortom: het is een perfecte keuze voor een dagje uit of weekendje Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam

Toch wordt Amsterdam ook vaak gemeden. Dit komt doordat de stad voor sommigen het imago van seks- en drugs stad heeft. Maar wie de stad aldus bestempeld doet hem absoluut veel en veel te kort. Amsterdam heeft een prachtige historische binnenstad waarin je uren door de kleine klinkerstraten kunt slenteren. Er zijn ontelbaar veel toeristische trekpleisters die de moeite waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan het Anne Frank Huis, het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Rembrandthuis, EYE Amsterdam en nog veel meer. 

Tijdens een bezoekje aan de hoofdstad inclusief overnachting en eten buiten de deur lopen de kosten snel op. Gelukkig is het ook geen probleem om de stad te beleven zonder geld uit te geven aan prijzige musea en andere toeristische attracties. De grachtengordel is immers een soort openluchtmuseum op zich. Ben je de drukte van de wereldstad en al haar toeristen even zat? Zoek dan de rust op in de oude grachtentuin Begijnhof of in de Hortus Botanicus waar je je even in de natuur waant. 

Rotterdam (651.446 inwoners)

dit-zijn-de-grootste-10-steden-van-nederland

Rotterdam tweede grootste stad van Nederland

Rotterdam heeft zichzelf in de laatste tien jaar ontwikkeld tot een heuse metropool. De stad is met geen enkele andere stad in Nederland te vergelijken. Het heeft een wereldse allure waar zelfs Amsterdam nog een puntje aan kan zuigen. Dit komt voornamelijk door de moderne architectuur van veel gebouwen, de trams die door de stad lopen en natuurlijk door de enorme Rotterdamse haven. 

Ooit begon Rotterdam als een klein vissersdorpje. Vandaag de dag is het, dankzij de enorme haven, een belangrijk knooppunt voor handel in de wereld. De rijke historie van Rotterdam is helaas niet meer zichtbaar op elke straathoek in het centrum van de stad. Dat komt doordat met name de binnenstad zwaar gebombardeerd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers maar ook door geallieerden die niet goed konden mikken. Na de oorlog werd Rotterdam echter opgebouwd en werden de eerste zaadjes geplant voor de moderne Europese stad die het anno 2020 is. 

Hou je van moderne architectuur? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Rotterdam. Eigenlijk is een dagje in deze moderne stad niet genoeg om de hele stad te verkennen. Verschillende architectonische hoogtepunten en andere bezienswaardigheden zijn ruim verspreid over de stad. Dat maakt Rotterdam perfect voor een weekendje weg in eigen land. Een grote stad als deze heeft natuurlijk een veelheid aan hotels waar je kunt overnachten. Het meest opvallende hotel van allemaal is waarschijnlijk de ss Rotterdam. Dit enorme schip ligt in het Rotterdamse havengebied en is een bezienswaardigheid op zich. Bekijk hier hoe je in een van de bijzondere kamers in dit historische schip kun slapen voor een onvergetelijk weekendje weg in Rotterdam. 

Den Haag (539.040 inwoners)

dit-zijn-de-grootste-10-steden-van-nederland

Op zo’n 25 kilometer afstand van Rotterdam ligt Den Haag; de derde grootste stad van Nederland. Den Haag is de politieke hoofdstad van Nederland. Dat betekent niet dat de stad alleen leuk is voor wie geïnteresseerd is in politiek. Integendeel; lekker winkelen in een van de vele kronkelende winkelstraten of een kop koffie drinken in een van de leukste koffietentjes van de stad heeft helemaal niets met politiek te maken. Maar als je dan toch in Den Haag bent is het wel interessant om het Nederlandse parlement te bezoeken, over het Binnenhof te wandelen en het werkpaleis van de koning te bekijken. 

Doordat Den Haag de politieke hoofdstad van Nederland is zijn er ook veel consulaten en ambassades gevestigd. Dit brengt met zich mee dat de stad heel multicultureel is en internationaal aanvoelt. Deze diversiteit zie je niet alleen terug op straat, maar ook in de vele restaurants met keukens van over de hele wereld waar je heerlijk kunt dineren.

Den Haag wordt vaak in een adem genoemd met de aangrenzende badplaats Scheveningen. Doordat het strand zo makkelijk te bereiken is vanuit de stad is Den Haag een hele populaire keuze voor weekendjes weg. Tijdens een weekendje in deze stad kun je zowel door de wereldse maar toch compacte binnenstad van Den Haag wandelen, als lekker uitwaaien aan het strand. 

Utrecht (357.669 inwoners)

Centraal gelegen in ons land in de provincie Utrecht ligt de historische stad Utrecht. Deze stad in het hart van Nederland en verdient ook een plekje in jouw hart. Utrecht is een prachtige historische stad met voor ieder wat wils. Je kunt er naar lievelust winkelen, verschillende mooie musea bezoeken, door de prachtige historische straten dwalen, over de grachten varen en aan het einde van de dag lekker eten en drinken en borrelen. Utrecht wordt door velen ook wel het kleinere zusje van Amsterdam genoemd, alleen dan een stuk minder druk. Wie langs de Oude Gracht loopt begrijpt gegarandeerd waarom de twee met elkaar worden vergeleken. 

Utrecht was een van de eerste steden in het huidige Nederland en kent een rijke geschiedenis. Die rijke geschiedenis proef je wanneer je door de historische binnenstad loopt. Kenmerkend voor Utrecht zijn de werven bij de grachten en natuurlijk de 112 meter hoge Domtoren. Deze laatste is van ver buiten de stad zichtbaar. Je kunt de toren overigens ook beklimmen tijdens een bezoek aan Utrecht. Na een forse klim wordt je op een mooie dag beloont met een wijds uitzicht waarbij je ver over de binnenstad kijkt en zelfs Amsterdam kunt zien liggen. 

Eindhoven (234.525 inwoners)

De vijfde grootste stad van Nederland is Eindhoven. Eindhoven wordt vaak over het hoofd gezien voor stedentrips of weekendjes weg. Dat is jammer, want de moderne stad heeft wel degelijk veel te bieden. Eindhoven is een van de meest moderne steden onder de rivieren waar liefhebbers van design zeker blij van worden. De stad is op zijn mooist tijdens de jaarlijkse Dutch Design Week. Valt je dagje uit of weekendje weg niet binnen die week? Dan is er ook in de andere 51 weken van het jaar genoeg te beleven in de Eindhoven.

Een aanrader tijdens een bezoek aan Eindhoven is de wijk Strijp-S. Dit is het voormalig industrieterrein van Philips dat tegenwoordig dient als levendige woonwijk met in de oude fabrieksgebouwen ruimte voor creatieve bedrijven en lokale initiatieven. Het is de hippe industriële en creatieve wijk waar tegenwoordig geen grote en moderne stad meer zonder kan. Naast deze moderne wijk heeft Eindhoven ook veel gezellige kleine winkelstraten, gezellige terrassen en de prachtige historische Sint-Catharinakerk. 

Groningen (233.053 inwoners)

We reizen af naar het hoge noorden waar een van de grootste studentensteden van Nederland ligt: Groningen. Meer dan tien procent van de inwoners van Groningen studeert in de stad waardoor het een levendige en bruisende stad is. De gezellige sfeer proef je het beste op de Grote Markt waarop je zowel overdag als ‘s avonds op een terras kunt ploffen voor een lekkere lunch, diner of een drankje. 

Voor velen van ons ligt Groningen niet om de hoek. Des te meer reden om de stad toch eens te verkennen. In Groningen vind je namelijk een paar winkelstraten die in de afgelopen jaren zijn uitgeroepen tot de leukste winkelstraten van Nederland. Je verlaat de Folkingestraat en de Zwanestraat zeker met een lichtere portemonnee dan je er mee in ging. Dat is overigens helemaal niet zo niet erg wanneer je toch al geld hebt bespaard op een fijne maar goedkope hotelovernachting zoals deze

Groningen leent zich ook perfect voor een fijne stadswandeling. De binnenstad is niet zo groot waardoor je veel kunt zien in een dag of een weekend tijd. Dwaal zelf door de gezellige straten met historische herenhuizen en pakhuizen, of kies voor een vooraf uitgestippelde (gratis) stadswandeling. 

Tilburg (219.798 inwoners)

Wist jij dat het Noord-Brabantse Tilburg een van de tien grootste steden van Nederland is? Veel mensen verkiezen Den Bosch of Breda boven Tilburg, maar er is reden genoeg om deze stad te bezoeken. Van oudsher staat Tilburg bekend als textielstad. De textielindustrie beleefde aan het eind van de 19e eeuw en aan het begin van de 20e eeuw zijn hoogtepunt. Tijdens de hoogtijdagen stonden er maar liefst 125 fabrieken in de stad waar wol en andere stoffen werden verwerkt en geproduceerd. Anno 2020 staan er nog steeds veel oude fabriekshallen in de industriële stad die een nieuwe functie hebben gekregen. 

 

Een dagje weg of weekendje weg in Tilburg is tegenwoordig veel meer dan alleen geitenwollensokken: het is een moderne stad die veel te bieden heeft voor liefhebbers van kunst en cultuur, lekker eten en drinken en winkelen. Wil je een goed museum bezoeken? Dan kun je een kijkje nemen in het Textielmuseum, maar ook beroemde museum De Pont (het museum voor moderne kunst) is een bijzondere ervaring.

Almere (211.693 inwoners)

Almere is een beetje een vreemde eend in de bijt in dit rijtje. Niet om het inwonersaantal, maar omdat het de jongste stad is van deze tien grootste steden van Nederland. De geschiedenis van de stad gaat slechts 45 jaar terug in de geschiedenis toen de eerste aanzet voor de bouw van de stad werd gegeven. Dit ‘leeftijd’ van de stad is niet het enige dat Almere uniek maakt. Zo heeft de jonge stad ook een kustlijn van 42 kilometer, is hij omringd door waterrijke natuur en heeft hij een kustlijn van 42 kilometer. Dit maakt Almere een goede keuze voor een gevarieerd weekendje weg waarin een uitstapje in de natuur en het stadse leven samenkomen. 

Breda (184.437 inwoners)

Breda wordt vaak als een van de gezelligste en een van de meest gastvrije steden van Nederland bestempeld. Al helemaal als je het aan een Bredanaar vraagt. Gezelligste stad of niet, het is in ieder geval de 9e grootste stad van Nederland. Omdat Nederland niet enorm groot is betekent dat de 9e grootste stad van Nederland ook niet enorm groot is. Met nog geen 200.000 inwoners is Breda een overzichtelijke stad voor een dagje uit of weekendje weg. In deze stad kun je sfeervol eten en drinken, winkelen in de leukste boetiekjes en prachtige stadswandelingen maken. 

Een echte aanrader tijdens je dagje uit of weekendje weg in deze stad is een wandeling langs alle prachtige street art van De Blind Walls Gallery. Dit is een openluchtmuseum met meer dan honderd levensgrote muurschilderingen verspreid over de hele stad. Tijdens de wandeling zie je alle indrukwekkende muurschilderingen die gemaakt door internationale kunstenaars. Tegelijkertijd zie je tijdens de wandeling veel van het gezellige Breda en verschillende knusse wijken. Win win dus! Ben je op zoek naar een goedkope hotelovernachting voor een gezellig weekend in het Bredase? Bekijk dan hier in welke bijzondere hotels je goedkoop kunt slapen. 

Nijmegen (177.824 inwoners)

De bijzondere stad Nijmegen is de tiende grootste stad van Nederland. De stad was echter een van de eerste, al dan niet de eerste, stad met stadsrechten in ons land. Als je het aan inwoners van Nijmegen vraagt dan is Nijmegen de oudste stad van Nederland, maar in Maastricht en Heerlen kun je hetzelfde antwoord verwachten. 

Oudste stad of niet, Nijmegen is een prachtige historische stad die een kijkje in de rijke geschiedenis van Nederland geeft. Zo vind je er nog overblijfselen van het Romeinse bewind en worden er nog regelmatig opgravingen gedaan met unieke vondsten uit de Romeinse tijd. Dankzij de ligging van de stad aan de Waal kun je in Nijmegen genieten van het stadse leven maar ook van de natuur. Ben je nog nooit in Nijmegen geweest? Dan moet je hem zeker op je lijstje zetten. De historische stad, en tevens een van de tien grootste steden van Nederland, is zeker een bezoek waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen