Hotelaanbiedingen Blog

Gezelligheid in Breda! 10 tips voor een leuk weekendje Breda

In Noord Brabant ligt een van de gezelligste steden onder de rivieren: Breda. Deze stad is niet alleen gezellig en levendig tijdens carnaval in februari. Ook in de elf andere maanden van het jaar is Breda een bruisende stad. Dat maakt het een goede keuze voor een weekendje weg of (mini)vakantie in eigen land. Het gastvrije Breda zal je verrassen met zijn sfeervolle straten, historische monumenten en het vele groen in en rondom de stad. 

Een weekendje weg in Breda laat zich makkelijk vullen met een koffietje hier en een hapje eten daar. Het is een stad voor levensgenieters en bourgondiërs. Er is echter nog veel meer te doen in Breda dan alleen lekker eten en drinken. Wandel bijvoorbeeld van het ene historische gebouw naar het andere en bewonder de groene stad vanaf het water. Lees snel verder als je wilt weten welke tips wij voor je hebben voor een leuk weekendje in Breda.

Goedkoop overnachten tijdens je weekendje in Breda

Er zijn een groot aantal hotels in Breda waar je kunt overnachten tijdens je weekendje weg. En weet je wat het fijne is? Een of twee nachten overnachten in een vier-sterren hotel hoeft helemaal niet duur te zijn. En dat is maar goed ook. Zo hou je namelijk genoeg geld over om bourgondisch te genieten in het Noord-Brabantse Breda. 

Bespaar op je overnachting en boek een goedkope én luxe overnachting in een van deze hotels. Nu je week hoe je wat geld op je overnachting bespaart kun je hieronder zien welke historische monumenten, musea en andere tips we voor je hebben voor een gezellig weekendje in Breda.

Foto: Grote Kerk op de markt Breda. Foto gemaakt door: Jan Korebrits

Direct naar het kloppende hart van de stad: de Grote Markt en Grote Kerk

De Grote Kerk, of de Onze Lieve Vrouwe Kerk, is een iconisch monument in het hartje van de stad. De imposante kerk wordt door velen als het belangrijkste monument van Breda beschouwd. Breda verleent zijn bijnaam ‘Nassaustad’ mede met dank aan deze kerk. De kerk werd namelijk in het begin van de 15e eeuw gebouwd in opdracht van Engelbrecht I van Nassau, en door de jaren heen vonden negen Nassaus en de eerste Prins van Oranje er hun rustplaats.

Niet alleen de geschiedenis van deze imposante kerk is opvallend, maar ook de architectuur en omvang van de kerk is niet te missen. Dat komt mede door de 97 meter hoge toren die al van mijlenver zichtbaar is. Op sommige dagen is het mogelijk om de toren te beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de historische stad en omstreken. Met een beetje geluk kan dat tijdens jouw weekendje weg in Breda. Het is altijd handig om even de website van Gilde Baronie te bekijken voor het plannen van een rondleiding in de kerk en/of beklimming van de kerktoren.

Begijnhof Breda foto gemaakt door: Jan Korebrits

Een stukje historie midden in de stad: het Begijnhof

Breda is een bruisende en gezellige stad. Temidden alle beweging vind je het het prachtige rustige Begijnhof. Dit hofje werd opgericht in 1267 en lag in die tijd dichter bij het Kasteel van Breda. Het hofje werd echter rond 1534 verplaatst naar de Catharinastraat, waar hij nu nog steeds ligt. Origineel hadden de huisjes in het hofje maar een verdieping, maar in de 18e eeuw werden ze met een verdieping verhoogd. Als je naar de gevels van de huisjes kijkt kun je het verschil tussen de verdiepingen inderdaad zien. 

 

Het knusse hofje werd in het begin bewoond door zogenaamde Begijnen: vrouwen die als alleenstaanden een gemeenschap vormden binnen de kerk. Deze vrouwen hadden alleen geen kuisheidsgelofte afgelegd. Als je het Begijnhof vandaag de dag bezoekt zul je er geen Begijnen meer tegenkomen. De huizen worden tegenwoordig nog wel bewoond door alleenstaande vrouwen. Op die manier wordt de traditie van het prachtige historische hofje toch nog een beetje in stand gehouden. 

Blind Walls Gallery. Foto gemaakt door: Rutger Termholen

Bezoek een museum op straat: Blind Walls Gallery

Met een beetje geluk en hulp van moeder natuur heb je goed weer tijdens je weekend in Breda. In dat geval heb je waarschijnlijk geen zin om een museum in te duiken maar wandel je liever buiten rond. Gelukkig hoef je helemaal geen museum in te duiken om hele gave kunst te zien in deze stad. Breda heeft namelijk een heel bijzonder museum op straat, genaamd ‘Blind Walls Gallery’. Het museum bestaat uit een collectie van meer dan 80 muurschilderingen gemaakt door internationale kunstenaars. Iedere schildering is gebaseerd op een verhaal dat past bij de locatie. 

In een rondleiding langs deze indrukwekkende muurschilderingen ontdek je niet alleen kunst, maar ontdek je ook de stad zelf op een andere manier. Op de website van Blind Walls Gallery staat alles wat je moet weten over de locaties van de schilderingen, de kunstenaars, en de bijbehorende verhalen. Als je de app download dan heb je al deze informatie bij de hand op het moment dat je voor zo’n levensgrote muurschildering staat.

Kasteel Bouvigne. Foto gemaakt door: Mariëlle Houben

Eeuwenoude rijkdom in volle glorie: Kasteel Bouvigne

De rijke geschiedenis van de Nassaustad Breda is goed zichtbaar tijdens een bezoek aan het landgoed van Kasteel Bouvigne. Dit kasteel ligt in de wijk Ginneken (dit was vroeger een dorpje, maar is inmiddels een wijk van Breda), slechts drie kilometer vanaf de Grote Markt en maar een paar honderd meter buiten de stad. Een fietstocht naar dit kasteel is het volledig waard. Eenmaal aangekomen bij Kasteel Bouvigne begrijp je direct waarom. Het sprookjesachtige landgoed en het kasteel dateren uit de 15e eeuw. Wandel door de drie bijzondere tuinen die zijn geïnspireerd door landgoed tuinen uit Frankrijk, Engeland en Duitsland, en bekijk de royale boomgaard. Een wandeling over het landgoed is gratis en is een fijn uitstapje uit de bruisende stad.

Boot tocht Breda/ Met op de achtergrond de vuurtoren gemaakt is door: Aldo Rossi

Breda vanaf het water per boot, kano of SUP

Genoeg door het levendige stadshart gewandeld? Geef je benen dan even rust en ga het water op. Vanaf het water ziet de stad er namelijk altijd anders uit dan vanaf het droge. Breda is een groene stad, iets wat pas écht goed opvalt als je over de singels vaart. De drukte van de stad is even ver weg wanneer je je op het water bevindt. Tijdens een rondvaart over de Bredase Singels vaar je langs veel historische bezienswaardigheden  zoals het Kasteel van Breda, de Koepel en het Spanjaardsgat. 

Breda heeft verschillende rederijen waar je een rondvaart kunt boeken. Als je wilt is het ook mogelijk om zelf aan het roer te staan. Niet op een grote rondvaartboot, maar op een kleine (elektrische) sloep. Is dit nog niet avontuurlijk genoeg voor je? Dan kun je ook kiezen voor een kanotocht of SUP-tocht over de Bredase Singels. Lekker actief! Suppen en kanovaren vooral leuk tijdens een warme dag waarop je wel wat verkoeling kunt gebruiken. Al kun je het natuurlijk zo ontspannen of actief maken als je zelf wilt.

Foto van een fietstour in Breda.

Maak een stadswandeling of fietstour door de historische binnenstad 

Als je geen enkel highlight van de prachtige binnenstad van Breda wil missen raden we je een stadswandeling aan. Je kunt natuurlijk zelf door de historische en sfeervolle binnenstad struinen, maar dan is de kans groot dat veel van Breda’s schoonheid en highlights aan je voorbij gaan. Een uitgestippelde stadswandeling is daarom altijd een goed idee. De VVV heeft drie leuke interactieve stadswandelingen uitgestippeld die je met behulp van de IZI TRAVEL-app gratis kunt wandelen. Vooral de wandeling ‘Onbekend Breda’ zit vol met verrassende hoogtepunten van de stad die zelfs voor veel inwoners van de stad onbekend zijn. 

Breda is overigens ook goed per fiets te verkennen. Huur een OV-fiets en fiets langs de verschillende historische hoogtepunten in de stad. Om niet te verdwalen en niets te missen kun je ook een georganiseerde highlight tour volgen waarvan er meerdere op internet te vinden zijn. Deze tours worden vaak begeleid door een lokale gids die je alles van de historische binnenstad laat zien en je ook een kijkje geeft in het groene buitengebied. 

Valkenbergpark Breda. Foto gemaakt door: Mariëlle Houben

Geniet van het stadse groen in Park Valkenberg

Tijdens een bezoek aan Breda mag een wandeling door het koninklijke park Valkenberg niet ontbreken. Dit prachtige groene park deed tot 1812 dienst als kasteeltuin voor de Heren van Breda. Tegenwoordig dient het park als recreatieplek voor Bredanaren en bezoekers aan de stad. Voor deze groene oase ligt om de hoek van de binnenstad. Daardoor kun je er makkelijk even neerstrijken voor een koffie- of lunchpauze, of gewoon om even een boek te lezen in de zon. 

Kasteel (KMA) van Breda foto Jan Korebrits

UNESCO wereld erfgoed: Kasteel van Breda

De Nassaustad heeft een groot aantal monumenten met een koninklijk tintje. Het Kasteel van Breda is er daar een van. Dit imposante monument ligt aan de noordzijde van de historische binnenstad van Breda. Het kasteel dateert uit het jaar 1530, maar uit de archieven blijkt dat er al in de 12e eeuw een burcht stond op deze plek. In het verleden werd dit kasteel bewoond door machtige families, werd er politiek gevoerd, complotten gesmeed en werd er gefeest. Een lange tijd was dit kasteel het machtscentrum van het land. 

Zo dicht als de deuren destijds waren voor het publiek zijn ze vandaag de stad nog steeds. Het Kasteel van Breda wordt tegenwoordig namelijk door het KMA gebruikt en heeft dus een militaire functie. Als je je weekendje weg in Breda tijdens kastelendag plant bestaat er echter wel een kans dat de deuren van het bijzondere monument open staan voor publiek.

 

Bekijk de hippe hotspots van de stad

Breda is een prachtige historische stad. Maar een weekendje weg in deze stad hoeft niet volledig in het teken te staan van kastelen, monumenten en kunst. Als je van winkelen en lekker eten houdt is Breda ook de stad voor je. Het bourgondische Breda heeft veel gebieden die de moeite waard zijn om te ontdekken. In de historische binnenstad vind je een veelheid aan restaurants, sfeervolle cafés, en gezellige winkelstraten. Maar wie zich niet tot de binnenstad beperkt komt erachter dat ook het Havenkwartier, Ginneken en Haagdijken erg leuk zijn. 

Iedere groeiende moderne stad in Nederland heeft tegenwoordig een industriegebied dat een nieuwe functie heeft gekregen. In Breda is dat het industriegebied het Havenkwartier. Dit gebied kenmerkt zich door de jonge en creatieve ondernemers die er gevestigd zijn. Wandel rond in het hippe Havenkwartier en ontdek de galletjes, werkplaatsen en eetgelegenheden.

Blijf je liever dichtbij het centrum? Bezoek dan Het Ginniken voor een unieke mix van winkels en horeca. In dit stadsdeel vind je niet de grote winkelketens, maar kleine unieke boetiekjes en concept stores. Dit stadsdeel is geliefd onder de bourgondische Bredanaren en zeker een kijkje waard. 

Een derde stadsdeel om te bezoeken zijn de Haagdijken. Dit stadsdeel is kleurrijk, bedrijvig, en heeft een sterke link naar de rijke historie van de stad. Wandel door de sfeervolle straatjes van dit stadsdeel en vergeet vooral niet omhoog te kijken naar de bijzonder oude geveltjes. 

 

Maak een uitstapje naar Baarle-Nassau en Baarle-Hertog

Als je nog wat tijd over hebt na het bekijken van de historische monumenten in Breda en het bourgondisch genieten in verschillende restaurants hebben we nog een laatste tip voor je: bezoek het dorpje Baarle-Nassau. Dit is een van de merkwaardigste dorpjes van Nederland, Europa, en misschien wel de hele wereld. Waarom? Het dorp is een mix van België en Nederland. Letterlijk. Het dorp heeft twee gemeentebesturen, twee burgemeesters, twee postkantoren, en ga zo nog maar even door. En oja, de bevolking van Baarle-Nassau heeft twee nationaliteiten.

Het dorp ligt op steenworp afstand van Breda en is een bijzondere enclave situatie. Dit betekent dat de landsgrens niet door één straat loopt, maar dat het dorp bestaat uit verschillende stukjes België en Nederland. Wil je dit met eigen ogen zien? Maak dan een klein uitstapje en fiets op de heen- en/of terugweg door het mooie bosrijke landschap rondom Breda. 

 

Waar overnachten in Breda?

Bij een bourgondisch weekendje in Breda hoort natuurlijk een sfeervolle overnachting. Naar een gezellig hotel in de Nassaustad hoef je niet lang te zoeken. Dat komt doordat wij het zoekwerk alvast voor je hebben gedaan. Handig, toch? Overnacht bijvoorbeeld middenin in het prachtige Mastbos in Hotel Mastbosch, of boek een goedkope overnachting in het kasteelachtige hotel Merlinde. Veel bourgondischer en fabelachtiger dan dat wordt het niet! Deze en meer goede hotel aanbiedingen in Breda vind je hier.

Bruisende steden Tilburg en Den Bosch om de hoek

Noord-Brabant is een stedelijke provincie. Dit betekent dat op een kleine afstand van Breda nog een aantal steden liggen. Zo kun je tijdens een weekendje in Breda ook makkelijk een kijkje nemen in het sfeervolle Den Bosch en Tilburg. Ondanks dat deze steden op steenworp afstand liggen van Breda hebben ze ieder hun eigen karakter. Ook Tilburg en Den Bosch zijn leuk genoeg voor een apart weekendje weg. Bekijk hier welke hotel aanbiedingen we hebben gevonden in deze gezellige steden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen