Hotelaanbiedingen Blog

Geniet van de mooie rivieren van Nederland

Nederland is een echt waterland. Wij zijn het laagst gelegen land van de wereld, wij hebben geen bergen (behalve wat heuvels in Limburg), en zijn vlak. Zo plat als een dubbeltjes. Het heeft erg veel voordelen zoals: je kan makkelijk fietsen, makkelijk wandelen, makkelijk wegen en dergelijke bouwen. Het heeft ook nadelen zoals: we zijn erg vatbaar voor overstromingen, we moeten veel sluizen, deltawerken en dijken bouwen. Maar daar zijn we dan natuurlijk ook weer een kei in. Zeker na de watersnoodramp van 1953, en diverse overstromingen van rivieren. Ondanks dat het water ons wel eens de baas kan zijn kunnen wij er goed mee omgaan, daarnaast zijn de rivieren ook wel erg mooi om te zien en in te zwemmen. Het is heerlijk om over een dijk te fietsen met de wind in je haren of om bij een rivierbedding te picknicken. Ook is het heerlijk om te varen op die prachtige krachtige waterstroom. Het is een heerlijke plaats voor een dagje uit. Het zijn plaatsen waar je echt kan genieten. Daarom een opsomming van de mooiste rivieren van Nederland.

IJssel

Een prachtige rivier met vele en gevarieerde gezichten, zij vindt haar bron bij een aftakking van de Rijn (Westervoort) en stroomt richting het Ketelmeer/Ijsselmeer. Het is een prachtige rivier die ook nog eens in een prachtig meer uitkomt. Ze wordt omgeven door vele bossen, weiden en ander natuurschoon. Je kan er heerlijk langs fietsen. Het is een heerlijk gebied. Zo kom je langs: Deventer, Doesburg, Ruïne kasteel Nijenbeek. De naam IJssel komt van de oude naam Isala, de rivier is 1500 a 2000 jaar geleden ontstaan door een plotselinge verandering van de rivierenloop. Het is een jonge rivier die door de Sallandse Heuvelrug stroomt. Een prachtig gebied overigens om te bezoeken, wat ook nog eens past in het lijstje van een van Nederlands mooiste natuurgebieden. Je vindt hier erg veel rust en natuurschoon. Het is een rivier waar je echt een keer heen moet gaan. Het mooie van de IJssel is ook nog eens dat hij uitmondt in het IJsselmeer. Een prachtig meer voor waterrecreatie. Wil je genieten van een echt mooie rivier? Ga dan een keer naar de IJssel.

 

Dieze

De Dieze is een zijriviertje van de Dommel. Het is 5 km lang en stroomt rondom Den Bosch. Het stroomt zelfs onder de stad door (Binnendieze genaamd). Den Bosch is dan in de Middeleeuwen ook op deze stad gebouwd. Het is niet lang, toch is het breed. Het is een rivier waar je echt eens heen moet gaan. Je kan er genieten van wonderlijke natuur, met een klein pontje over (hand te bedienen) en wandelen van Den Bosch naar Vught. Daarnaast kan je genieten van de heerlijke oude stad Den Bosch. Het is een heerlijke plaats om rust met stad te combineren. Het is een onbekende maar prachtige rivier.

 

Swalm

De Swalm is een aftakking van de Maas en stroomt 12 km door Nederland. Het stroomt uiteindelijk naar Duitsland waar zij in een moerasgebied ontspringt. Het is een heerlijk gebied omgeven door prachtige natuur. Je kan hier nog echt een oergevoel ervaren. Prachtige omgevallen bomen over de rivier, veel groen, veel Limburgs natuurschoon. Het is weer zo’n rivier die niet zo bekend is. Het is een vergeten rivier, maar wel zo mooi. Het is een heerlijke plek waar je van rust en water kunt genieten.

 

De Voer

Een Belgische rivier (aftakking van de maas) die door het uiterste zuiden van Nederland stroomt. Hij stroomt bij: de gemeente Voeren alsmede de daarin gelegen plaatsen ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voere en in Nederland bij Mesch en Eijsden. Een pittoreske riviertje die langs vele oude gebouwen en historisch erfgoed stroomt. Een prachtige plek waar je echt eens moet vertoeven. Alleen al een heerlijk fietstochtje is een goed idee voor een dagje uit.

 

Dommel

De Dommel is een beek maar stroomafwaarts een rivier. Hij stroomt langs Den Bosch en Eindhoven en komt langs prachtige plaatsen en natuur. Je kan hier heerlijke fietstochten maken en genieten van de prachtige natuur. Hij stroomt bijvoorbeeld dwars door Geldrop. Hier is een prachtige wandeltocht langs gelegd en voert je ook nog eens langs het kasteel.

Het is een schat een natuur die je hier vindt langs deze rivier, die heel klein lijkt maar stiekem toch best breed is. Hij mondt uit op de Binnendieze en voert je naar prachtige plaatsen als: Den Bosch, Geldrop, Eindhoven, Vught.

 

Maas in Limburg

De Oude Maas

De naam zegt het natuurlijk al, vroeger monde deze rivier uit in de Maas. Het is een belangrijke mondings arm en wordt gevoed door de Rijn. Door de deltawerken is deze rivier van zijn oude rivieren afgerond. Het is een bijzonder gebied dat langs de steden Vlaardingen, Rotterdam en Dordrecht stroomt. Het is een echt stedelijk gebied, maar zeker mooi om te genieten van de waterkant. De standaard rivieren als de Maas en de Waal zijn mooi, maar algemeen bekend. Het is natuurlijk eens wat anders als de standaard natuur. Toch vindt je hier een goede balans tussen natuur en stad. Naast dat je hier stedelijkheid vindt kan je ook zeker prachtige natuur vinden langs deze rivier. Het stroomt door het gebied:  “Natura 2000” en heeft een oppervlakte van 399 hs. Dit gedeelte is gelegen in de gemeente Albrandswaard, Barendrecht, Oud-Beijerland, Barendrecht en de Binnenmaas. Dit zijn plaatsen die echt kenmerkend zijn voor “ Oer Hollands” en een prachtig Nederlands landschap schetsen. Je vindt hier schilderachtige huizen en prachtige plaatjes om foto’s van te maken met knotwilgen en uitgestrekte weilanden. Ter hoogte van Puttershoek je een adembenemend mooi stukje van de Oude Maas waar je echt heerlijk kan genieten van deze prachtige streek.

 

Regge

In Overijssel vindt je rivier de Regge. De rivier begint bij landgoed Westerflier ten zuidwesten van Diepenheimals (aftakking van de Schipbeek) bestaande uit de Boven-Regge, de Midden-Regge en de Beneden Regge. De rivier mondt uit in de overijsselse Vecht. Je vindt hier wonderschone natuur. Vooral als je bij het begin van de rivier begint en geniet van het prachtige landgoed. Deze rivier brengt je op prachtige landerijen in dit landgoed en voert je meer door het rustige en prachtige Overijssel. Hier is nog ruimte. Hier is nog rust. Hier kan je echt onthaasten. Hier kan je weg uit de drukte. Hier kan je genieten van het echte Nederland. Tot 1925 werd deze rivier bevaren.  Vanaf 1894 is de rivier gekanaliseerd. Daarvoor veroorzaakte hij vaak overstromingen. Tegenwoordig probeert men de rivier weer in ere te herstellen en juist wat meer over het land uit te laten vloeien, het moet toch zijn water kwijt. Er komen hier ook bijzondere vogels voor. Zo vind je hier ook de Fuut en andere prachtige vogelsoorten. Voor vogelspotters is dit een walhalla. In de buurt van Enter loopt langs de Regge een Europese wandelroute (ter plaatse ook wel het Marskramerpad genoemd). Deze rivier is echt bij uitstek geschikt om langs te wandelen. Rust en reinheid komen hier samen. Je vindt hier veel rust en echte oer Hollandse sferen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie rivieren in Nederland. Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de prachtige rivieren delta die Nederland rijk is.Je hebt kleine en grote rivieren en allemaal vormen ze een netwerk door dit prachtige land Nederland genaamd.  Het is zonde want Nederland is eigenlijk een beetje vergeten op dit gebied. Toch is Nederland een rijk waterland waar je echt kan genieten van waarom Nederland Nederland is. Het zijn kenmerkende plekken die dit land echt uniek maken. Het zijn juist die wonderschone plekken die je echt eens moet bezoeken. Iedereen wil altijd maar ver weg. Dat is zonde want ons eigen kikkerland is zo mooi. Laat de gedachte van ver weg willen gaan eens varen en bezoek eens wat prachtige plekken zoals de rivieren in Nederland en geniet van het wonderschone wat ons land te bieden heeft.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen