Hotelaanbiedingen Blog

9 Dierentuinen in Nederland voor het leukste dagje uit en weekendje weg

Een dagje naar de dierentuin is een van de leukste uitjes voor het hele gezin. Dierenparken bieden genoeg om naar te kijken en zijn vaak ook leerzaam. Zowel voor kinderen als voor jezelf. Je staat er oog in oog met bekende en onbekende diersoorten. Van de grootste olifanten tot aan de kleurrijkste vlinders. Hierom trekken Nederlandse dierentuinen jaarlijks een aantal miljoen bezoekers. 

Je vindt in ons kleine kikkerlandje een groot aantal verschillende dierentuinen, vogelparken, aquariums en reptielenhuizen. Hieronder vind je een gevarieerde greep uit dit grote aanbod. Deze 10 mooie dierentuinen in Nederland zijn perfect voor een dagtrip, maar ook om te combineren met je weekendje weg. Ook kun je kijken naar speciale hotel dierentuin arrangementen dit zijn arrangementen waarbij een overnachting en entree bij een dierentuin zit inbegrepen. 

1. Diergaarde Blijdorp – Rotterdam

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is een bekende dierentuin in Nederland. Deze dierentuin trekt niet voor niets jaarlijks zo’n 1.5 miljoen bezoekers. Het is een grote dierentuin die huis biedt aan veel verschillende diersoorten. Zo vind je er prairiehonden, wallabies, ijsberen, en kun je ook een rondje lopen door de prachtige vlindertuin. In het overdekte waterdeel Oceanium reis je over de zeebodem zonder natte voeten te krijgen. Hiervoor hoef je dus geen zwemkleding mee te nemen. Handig toch?

Diergaarde Blijdorp is regelmatig in het nieuws. Het heeft namelijk een groot aantal fokprogramma’s waardoor je er vaak nieuwgeboren dieren kunt bekijken. Er is maar één ding leuker dan bijzondere dieren bewonderen: bijzondere baby dieren bewonderen! Zo werden er in 2019 twee zeldzame Okapi’s geboren (een soort zebra die familie is van de giraffe) en loopt er sinds eind januari 2020 een baby giraffe rond met de naam ‘Maartje’. 

Naast de honderden dieren in Blijdorp heeft deze dierentuin ook een groot speelpark. Mede hierdoor spendeer je met gemak een hele dag in Diergaarde Blijdorp zonder je te vervelen. Een bezoek aan dit dierenpark is perfect te combineren met een bezoek aan de bijzondere stad Rotterdam. Met een goede hotelaanbieding kun je er ook makkelijk een weekendje weg van maken. Bijvoorbeeld met deze centraal gelegen hotels in de stad aan de Maas. 

2. Burgers’ Zoo – Arnhem

Koninklijke Burgers’ Zoo is een van de grotere en bekendere dierentuinen in Nederland. Jaarlijks bezoeken ruim 1.1 miljoen mensen deze grote Nederlandse dierentuin die ook wel bekend staat als ‘Burgers’, ‘De Bush’, of ‘Burgers Bush’. Burgers’ Zoo is een familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar bestaat. Hij is gelegen in de bosrijke omgeving van Arnhem waardoor een bezoekje aan deze dierentuin tegelijkertijd een heerlijke boswandeling is. 

Door de jaren heen heeft Burgers’ Zoo internationaal een goede naam opgebouwd. Het biedt huis aan dieren van over de hele wereld. De flora en fauna is er in een zo realistisch mogelijke setting vormgegeven. Het park is namelijk opgebouwd in verschillende thema’s. Waan je er op safari, onder water, in de woestijn of in Burgers Bush: een prachtig tropisch regenwoud. Burgers’ Zoo is een van de grootste dierentuinen van Europa met meer dan 10.000 (!) dieren. Daar ben je dus wel een dagje zoet mee.

Naast het bekijken van de dieren is er nog veel meer te doen in deze dierentuin. Woon een avondlezing bij, maak een themawandeling, ga op speurtocht of laat de kinderen spelen in een van de speeltuinen. 

3. Zee Aquarium – Bergen aan Zee

Laat je onderdompelen in de wondere onderwaterwereld in het Zee Aquarium van Bergen aan Zee. Dit is inderdaad niet echt een dierentuin, maar het is wel een passend uitje wanneer je aan het strand bent. Oneindig door de duinen en over het strand wandelen gaat ook een keer vervelen. Dit aquarium aan zee biedt een leuke afwisseling. In dit aquarium zijn meer dan 300 verschillende vissoorten te zien. Dankzij de verschillende thema’s waan jij jezelf even in de Amazone en in de Atlantische oceaan. Hier zie je de onderwaterwereld die anders zelfs met snorkel en duikbril onbereikbaar blijven. 

Snuif na je bezoek aan het Zee Aquarium wat frisse zeelucht op en overnacht in een van de mooie hotels in Bergen. Die bevinden zich op steenworp afstand van het Zee Aquarium en het strand. 

4. Artis – Amsterdam

In Amsterdam is genoeg te doen en zien voor een weekendje weg. Maar ben je uitgekeken in de stad, dan kun je zonder dat je daarvoor de stad uit hoeft een prachtige dierentuin bezoeken: Natura Artis Magistra. De dierentuin die beter bekend is als Artis ligt namelijk in het hart van de hoofdstad en is een van de oudste dierentuinen van Nederland. Daardoor is een bezoekje aan deze dierentuin perfect te combineren met een weekendje weg in Amsterdam en omstreken. 

Artis heeft een planetarium, een groot aquarium en een mooie vlindertuin. Je spot de meest kleurrijke vogels in het vogelhuis en een groot aantal bijzondere apen in het apenhuis. Daarnaast kun je er ook grotere dieren bekijken, zoals leeuwen, olifanten en hyena’s. 

Een leuke extra is dat je in Artis veel kunt leren over de natuur en ontdekkingen van dieren- en plantensoorten. Tijdens verschillende lezingen en workshops leer je aan de hand van wetenschappelijke thema’s meer over het moois dat de natuur ons te bieden heeft. Dit maakt het een populair en veelzijdig dagje uit.

5. Ouwehands Dierenpark – Rhenen

In Ouwehands Dierenpark in Rhenen vind je de grootste overdekte speeljungle van Europa. Daardoor is deze dierentuin een perfect uitje voor de kinderen. Maar je kunt er ook een groot aantal dieren uit de jungle bekijken. Denk bijvoorbeeld aan twee unieke witte leeuwen. Maar de bekendste bewoners van deze dierentuin zijn zonder twijfel de twee Chinese reuzenpanda’s die er sinds 2017 wonen. Ouwehands is de enige dierentuin in Nederland waar je deze bijzondere dieren kunt bekijken. Alleen dat al maakt dit dierenpark een bezoekje waard.

6. Apenheul – Apeldoorn

Apen zijn in veel dierentuinen de leukste dieren om te zien. Ze zijn nieuwsgierig en voeren altijd wel iets in hun schild. Dat levert gegarandeerd goed vermaak op. Het is dan ook niet vreemd dat de Apenheul in Apeldoorn al sinds jaar en dag een populaire dierentuin is. Het is dé plek om aapjes te kijken. En het blijft niet alleen bij kijken. In veel delen van het park lopen de apen namelijk gewoon los rond. Tijdens een van de vele voedershows komen ze tevoorschijn en kun je ze ook van je hand laten eten. Dit levert hilarische en onverwachte situaties op, maar let wel op je tas en bril. Want apen blijven ondeugende dieren. 

In het bos van de Apenheul kom je allerlei apen tegen. Van de loslopende doodshoofdaapjes tot aan de indrukwekkende Gorilla en slimme Orang-Oetan. Daarnaast vind je in dit dierenpark ook een groot aantal klimtoestellen en speeltuinen voor kinderen. Daar kunnen ze, net als de apen, lekker op klauteren en klimmen. 

Wat fijn is aan deze dierentuin is dat hij aan de rand van Apeldoorn ligt, op de Veluwe én op nog geen uur afstand van Amsterdam. Een dagje naar de Apenheul betekent dat je een dag heerlijk rondloopt in het bos. Voor wie één dag in de natuur niet genoeg is kan er ook een weekendje weg van maken. Bijvoorbeeld met een goedkope hotelovernachting in een van deze fijne hotels in of in de buurt van Apeldoorn.

7. Zoo Iguana – Vlissingen

Zoo Iguana is de grootste reptielendierentuin in Nederland. Wie van slangen, salamanders en andere glibberige beesten houdt is hier aan het juiste adres. In deze subtropische kas vindt je namelijk zo’n 500 reptielen, amfibieën en insecten. Maar wees niet bang, want ze zitten allemaal veilig achter het glas.

Iguana is niet zomaar een dierentuin voor reptielen. Het is een opvangcentrum waar voor dieren wordt gezorgd die er door de overheid of door particulieren zijn gebracht. Denk bijvoorbeeld aan dieren die in beslag zijn genomen, of die om welke reden dan ook geen thuis meer hebben. Daarnaast is er ook een babykamer waar eieren worden uitgebroed en je de jonge dieren kunt bekijken. Dit, en de zeven meter lange Netpython, maakt Iguana zeker de moeite waard tijdens je dagje uit of weekend weg in Vlissingen.

En ook handig: voor een bezoek aan Iguana hoef je niet ver uit te wijken. Het opvangcentrum ligt namelijk in het centrum van Vlissingen.

8. DierenPark Amersfoort – Amersfoort

DierenPark Amersfoort is een van de meest bezochte en grootste dierentuinen in Nederland. Dankzij de spannende Klim Alles-route kunnen jij en de kinderen het hele park door klimmen en klauteren. Deze route brengt je over, onder, achter, boven en tussen de dieren waardoor je ze van nóg dichterbij kunt bekijken. Dit maakt DierenPark Amersfoort eigenlijk een grote speeltuin. 

In deze dierentuin vind je ook de grootste doorloop-volière van Nederland. Daarin kun je rondlopen tussen allerlei tropische en prachtig gekleurde vogels. Wie zijn ogen dicht doet waant zich even in de tropen. Maar doe ze ook weer open, want je wilt al het moois toch zeker niet missen?

9. Wildlands Adventure Zoo – Emmen

Bezocht jij als kind zelf het bekende Dierenpark Emmen? Bezoek dan nu de opvolger Wildlands Adventure Zoo. De dierentuin is open sinds 2016 wat het een van de nieuwste dierentuinen in Nederland maakt. Wie een dagje uit of een weekendje weg gaat raden we aan om Wildlands in Emmen te bezoeken. Daar maak je namelijk een complete wereldreis in slechts één dag. Beleef er alle werelddelen en de flora en fauna die daar groeit en leeft. Maak een uitstapje naar Jungola (de jungle), of stap in de simulator waarmee je een virtuele reis naar de poolcirkel maakt. 

Combineer dit wereldse uitstapje bijvoorbeeld met een overnachting in de Drentse natuur. Bekijk de verschillende aanbiedingen en arrangementen van hotels in Drente die je uitstapje compleet maken. Ook is het mogelijk om een hotel arrangement te boeken, dit is een toegangsbewijs voor Wildlands Adventure Zoo en een hotelovernachting in 1 arrangement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen