Hotelaanbiedingen Blog

10 mooiste Nederlandse dorpen die je gezien moet hebben

Nederland kent natuurlijk een aantal prachtige grote steden die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Op je ontdekkingstocht door ons land mag je ook zeker niet vergeten dat Nederland vele historische en pittoreske dorpen kent, waar je kunt genieten van eeuwenoude geschiedenis en de rust van de natuur. De 10 mooiste Nederlandse dorpen die je echt gezien moet hebben zijn: Thorn, Giethoren, Hattem, Monnickendam, Elburg, Orvelte, Bourtange, Appingedam, Wijk bij Duurstede en De Rijp.

1: Thorn

Thorn ligt in de provincie Limburg en wordt ook wel het witte stadje genoemd. Dit komt doordat je er in het centrum heel veel witte huisjes vindt. Thorn stamt al uit het einde van de tiende eeuw. In de geschiedenis speelt de abdij, die onder leiding stond van een abdis en twintig adellijke kloosterdames, een belangrijke rol.

Witte huisjes

Aan het einde van de achttiende eeuw moest de leiding van de abdij vluchten en voerden de Fransen overheersers een belasting in, waarbij je moest betalen voor de omvang van de ramen in je huis. De arme bevolking van Thorn kon deze belasting niet betalen en metselde de ramen daarom dicht. Om dit te maskeren verfden ze vervolgens alle huizen wit. Vandaag de dag zie je daarom nog altijd heel veel witte huisjes als je door het centrum van Thorn wandelt.

Bezienswaardigheden in Thorn

De Abdijkerk van Thorn is een van de overblijfselen van de vroegere abdij en het imposante gebouw is zeker de moeite van een bezichtiging waard. Het gemeentemuseum ‘Het land van Thorn’ kun je ook bezoeken. Hier vind je verschillende opgravingen en historische voorwerpen die je de geschiedenis van Thorn vertellen.

2: Giethoorn

Giethoorn varen

Als je naar het Overijsselse Giethoorn gaat dan kom je vooral heel veel water tegen. Dit dorp wordt ook wel eens ‘Hollands Venetië’ genoemd en het is dan ook niet gek dat het elk jaar door vele toeristen bezocht wordt. Je kunt er naast varen ook heerlijk wandelen over de vele bruggen en langs de oude boerderijen.

Rondvaart door Giethoorn

De beste manier om Giethoorn te verkennen is over het water. Dat doe je met een traditionele rondvaartboot, of je maakt de keuze voor bijvoorbeeld een sloep, fluisterboot, of typisch Giethoornsche punter. Je vaart onder alle houten bruggen door en kunt ook het Nationale Park Weerribben-Wieden bezoeken.

Nationaal Park

Het Nationale Park Weerribben-Wieden kun je te voet, op de fiets of met de boot bezoeken. Als je voor de boot kiest, dan ben je het dichtst bij de prachtige natuur die het gebied rijk is. Je gaat dan zeldzame watervogels en andere diersoorten bewonderen. Met een beetje geluk kom je zelfs een otter tegen, die hier na eerdere uitsterving weer leeft. Weerribben-Wieden heeft je dus veel bijzondere natuur te bieden.

3: Hattem

Het pittoreske Hattem ligt in het noordoosten van de provincie Gelderland, in de schitterende omgeving van de Veluwe. In het gezellige centrum vind je vele historische gebouwen, die je al wandelend kunt bewonderen. En net buiten de stad ligt de prachtige natuur met veel bos en water.

Anton Pieck

In Hattem vind je ook het Anton Pieckmuseum. Anton Pieck is bekend van zijn mooie romantische schilderingen, waarmee hij sprookjesachtige werelden tot leven liet komen. Je kent Anton Pieck vast wel als een van de grondleggers van de Efteling. Het museum heeft de grootste collectie werken van deze schilder in haar bezit en stelt die tentoon in wisselende exposities.

Het Landgoed Molecaten

Molecaten betekent huisje bij de molen. Het landgoed bestaat grotendeels uit bossen waar je heerlijk in kunt wandelen. Verder vind je er een aantal boerderijen, een gezellige horecagelegenheid en een oude watermolen. Op het landgoed vind je ook een groot landhuis, het Huis Molecaten, dat een Rijksmonument is.

4: Monnickendam

Monnickendam is een historisch stadje met een dorps karakter en ligt aan de Gouwzee in de provincie Noord-Holland. Vroeger was Monnickendam een plaats met veel scheepvaart en handel, omdat het centraal was gelegen aan de Zuiderzee. Je vindt er tegenwoordig dan ook nog veel historische gebouwen en Rijksmonumenten. Het is geweldig om te wandelen langs al deze prachtige monumentale gebouwen en historische huisje. Al wandelend kom je dan ook de oude houten ophaalbrug tegen, waaronder de Lange Brug aan de historische binnenhaven.

Monumenten

Een van de monumenten die een bezoekje waard is als je in Monnickendam bent, is de Sint Nicolaaskerk. Als je de stad binnenkomt zie je deze kerk vast al boven de rest van de gebouwen uitsteken. Daarnaast is het een goed idee om de Speeltoren van Monnickendam te bezichtigen. Hierin vind je het oudste nog bespeelbare carillon van Nederland. Er is ook een museum in de Speeltoren gevestigd, waar je alles kunt leren over de natuur en historie van Waterland. Voor kinderen is er een leuke juniorzolder waar ze zelf op ontdekking kunnen.

5: Elburg

 eeuwenoude vestingstadje Elburg

Het eeuwenoude vestingstadje Elburg ligt aan het Veluwemeer in de provincie Gelderland. Je vindt er veel historische monumenten, omdat Elburg vroeger een belangrijke vissersplaats was. Tegenwoordig ligt Elburg niet meer aan zee, maar je kunt er nog altijd genieten van het vele water waardoor het wordt omringd. Je kunt er verder heerlijk wandelen en fietsen door de prachtige natuur.

Historische gebouwen

Als je historisch Elburg wil bezoeken, dan is het vroegere Agnietenklooster de moeite waard om te bezichtigen. Dit gebouw was vroeger een vrouwenklooster, maar doet nu dienst als museum en VVV. De tuin van dit oude klooster is werkelijk prachtig. Ook de Vischpoort is mooi om te zien, deze poort geeft je toegang tot het oude centrum van Elburg, met haar kenmerkende stoepen gemaakt van witte en zwarte keitjes. Net buiten de Vischpoort vind je de haven van Elburg, waar je historische schepen kunt bewonderen en die ook het vertrekpunt is van diverse rondvaarten.

6: Orvelte

OrvelteOrvelte ligt in de provincie Drenthe en het is een dorp vol monumenten. Het hele dorpje is eigenlijk één openluchtmuseum. Je vindt er oude rietgedekte boerderijen en straten met kinderkopjes. Een groot aantal boerderijen en andere historische gebouwen zijn ingericht voor publiek, je kunt ze dus bezichtigen en zien hoe de mensen er vroeger leefden. Zo kun je bijvoorbeeld een oude houtzagerij bezoeken, een smederij, een klompenmakerij en een grutterswinkel. Tijdens je bezoek aan Orvelte waan je je dus even in het verleden.

Apple Museum

Naast historische monumenten vind je in Orvelte ook het Apple Museum. Vanuit het verleden wandel je dus zo het heden en de toekomst binnen. Je leert er alles over de ontwikkeling van de computer en hoe deze onze wereld heeft veranderd. Je wordt in het Apple Museum rondgeleid door vrijwilligers die veel weten over de geschiedenis van Apple en je kunt er oude edities van het merk nog werkend zien.

7: Vesting Bourtange

 

Vesting BourtangeBourtange is een oude vestingstad, gelegen in het Zuidoosten van de provincie Groningen, vlakbij de Duitse grens. Je vindt in Vesting Bourtange nog oude verdedigingswerken, die gebouwd zijn in opdracht van Willem van Oranje. Daarnaast kun je er oude huisjes, een molen en een historische kerk bewonderen. Als je Bourtange bezoekt dan krijg je echt het gevoel je even in het verleden te bevinden.

Reconstructie

Nadat Bourtange in het verleden als vestingstad werd opgeheven, werd het vooral een agrarisch dorpje, waardoor veel van de oude verdedigingswerken verloren zijn gegaan. In de jaren zestig van de vorige eeuw is er echter begonnen aan de reconstructie van de oude vestingstad, om de geschiedenis weer tot leven te brengen. Dat is de reden waarom je Vesting Bourtange tegenwoordig kunt bezoeken en er zoveel van de historische elementen terug kunt vinden.

Bezienswaardigheden

In Vesting Bourtange zijn vele mooie dingen te bezichtigen, zoals officiershuizen, de woning van de pastoor, de barakken van soldaten, de toegangspoorten, toiletten van vroeger, kanonnen, bruggen, grachten, wallen, molens, de kerk en het oude marktplein. In het Terra Mora, oftewel de Moorse Vesting, kom je alles te weten over het moerasgebied van Bourtange en de historische oorlogsvoering. Je vindt er heel veel informatie over de geschiedenis en de natuur. Je mag hier zelf ook eens uitproberen hoe het is om met kanonnen te vechten, virtueel natuurlijk!

8: Appingedam

Appingedam

 

Appingedam ligt in de provincie Groningen en heeft een middeleeuwse oorsprong. Je vindt er veel musea, waar je van alles kunt leren over de geschiedenis. De omgeving is rijk aan water en Appingedam heeft ook een eigen haven. Vanuit deze haven stap je op een bootje om de oude stad te verkennen. Appingedam is vooral bekend van de hangende keukens, die je vanuit het water op een schitterende manier kunt bewonderen.

Hangende keukentjes

Appingedam ligt aan het Damsterdiep, een kanaal tussen Groningen en Delftzijl. Je vindt er smalle bruggetjes overheen, die leuk zijn om te bekijken. De echte aandachtstrekkers bij het damsterdiep zijn toch wel de keukens die boven het water hangen. Deze keukens zijn op die manier gebouwd, omdat er niet genoeg ruimte was om op een andere manier een keuken aan te bouwen. Het is een wonderbaarlijk gezicht, dat je niet mag missen als je in Appingedam bent.

9: Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede vind je in de provincie Utrecht. In de tijd van de Romeinen en de Vikingen was het een belangrijke handelsplaats. Je kunt hierover informatie vinden in het museum, waar je ook van alles kunt leren over de rijke geschiedenis van Wijk bij Duurstede. Tegenwoordig geniet je dus nog steeds van de historie, maar je vindt daarnaast veel kunst in de galeries en langs de poëzie- en beeldenroute van Wijk bij Duurstede.

Kasteel Wijk bij Duurstede

Een stukje van de interessante geschiedenis vind je in het middeleeuwse kasteel Duurstede, dat gerestaureerd is. Het is omringd door een gracht en heeft een prachtige kasteeltuin. Je bereikt het kasteel via een ophaalbrug, wat je echt het gevoel van een oud middeleeuws kasteel geeft. Je kunt zelfs trouwen op deze unieke locatie en het kasteel is ook gebruikt in een aantal films.

10: De Rijp

Het zeventiende-eeuwse dorpje De Rijp vind je in de provincie Noord-Holland, vlakbij Amsterdam en Alkmaar. Je kunt er wandelen langs prachtige historische gerestaureerde monumenten. Vroeger was De Rijp een vissersplaats, voor haringvangers en walvisvaarders, ook van deze geschiedenis vind je nog veel terug. Nadat het dorp werd afgesloten van de zee, is de walvisvaart gestopt.

Jan Adriaenszoon Leeghwater

Jan Adriaenszoon Leeghwater is geboren in De Rijp en was timmerman, molenbouwer, ingenieur, architect, kunstenaar en waterbouwkundige. Hij was betrokken bij het droogleggen van een aantal polders en bouwde in De Rijp een achtkantige oliemolen. Ook het Raadhuis en de Waag van De Rijp zijn ontworpen door Jan Adriaenszoon Leeghwater. De naam Leeghwater heeft hij overigens pas later aangenomen, hij heette eerst gewoon Jan Adriaenszoon.

Natuurgebied de Eilandspolder

Het dorp De Rijp grenst aan het natuurgebied de Eilandspolder, een weids en open gebied. Je vindt er veel vogels en natuurlijke meertjes. In het natuurgebied heb je voldoende paden om te wandelen of te fietsen, maar je kunt natuurlijk ook een bootje huren en de Eilandspolder verkennen via het water.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen